Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ahol a séta a legnagyobb ajándék – kutyák a rácsok mögött

10perc.hu
2023. 02. 12.
Ahol a séta a legnagyobb ajándék – kutyák a rácsok mögött

Országos átlagban az örökbefogadott ebek öt százaléka kerül vissza újra a menhelyekre, de itt, Budaörsön ez alacsonyabb.

A koronavírus-járvány alatt mindenki kutyát akart örökbe fogadni, aztán jöttek a válság és az elszabadult rezsiárak, amikor sokan elsőként az állataiktól válnak meg. A Budaörsi Állatmenhelyen az RTL Híradónak azt mondták, míg a járvány idején lefeleződött az állomány, most újra teltházzal üzemelnek.

Nehezítő körülmény, ha egy kutya nagytestű, bull típusú, vagy fekete. Ráadásul, ha egy évnél régebb óta lakik a menhelyen, szinte láthatatlanná válik az örökbefogadók számára. Bár az önkéntesek erőn felül igyekeznek szebbé tenni a menhelyen töltött mindennapokat, a kutyák szerencsés esetben havonta csak négy órát tudnak sétálni, a többi időt a kennelbe zárva töltik.

A stábot Péczely Zoltán önkéntes vezette körbe a telepen. A menhely lakóinak a séta az egyik legnagyobb ajándék, csak hétvégente van lehetőségük kijutni. Szombaton az örökbefogadó gazdijelöltek vihetik őket, vasárnap az önkéntes sétáltatók, utóbbiból viszont elég kevés van. A szűkös lehetőségek ellenére a dolgozók azon vannak, hogy hétvégén minden kutya legalább egyszer kijusson a szabadba.


A kutya részéről megvan a szerelem, ha jól bánnak vele     Fotó: Freepik


Zoltán, aki civil szakmáját tekintve vasutas, de már évek óta jár ide önkénteskedni. Három kutyája van, közülük az egyiket innen vitte haza, azt mondja, az ilyesmi nem ritka, az itt dolgozók többsége beleszeret egy-egy kutyába, és mindenkinek vannak kedvencei is. Zoltánnak – stílusosan – egy Zoli nevű világosbarna, hatalmas, bogárszemű kutya.

Országos átlagban az örökbefogadott kutyák öt százaléka kerül vissza újra a menhelyekre, de itt, Budaörsön ez alacsonyabb. Akik tőlük választanak kutyát, többször kijönnek, ismerkednek az állatokkal, elviszik őket sétálni. Ilyenkor azt is megnézik, hogy kutya és leendő gazdája mennyire passzolnak össze.


A kutyák szerencsés esetben havonta csak négy órát tudnak sétálni, a többi időt a kennelbe zárva töltik    Fotó: Budaörsi Állatmenhely


A menhely ismét majdnem teltházzal üzemel, 80 kutyának és 60 cicának jut férőhely. Egy szerencsés hónapban 10-12 kutyát tudnak örökbe adni. Bár gyepmesteri telepként az állatvédelmi törvény értelmében 45 nap után altathatnának, ők nem teszik, ami abból is látszik, hogy a menhelyen találunk 3-4 éve bent lévő kutyákat.

Az önkéntes szerint azok a kutyák, akikhez elkezdenek járni, szinte kinyílnak, sokkal élénkebbek lesznek, vitalitás költözik beléjük. A kutya részéről megvan a szerelem, ha jól bánnak vele, ha kedvesek hozzá, ha tud mihez igazodni, számára nincs akadálya, hogy egy embert elfogadjon.


Jött a válság és az elszabadult rezsiárak, és sokan elsőként az állataiktól váltak meg     Fotó: Pixabay


Bull típusú kutyából feltűnően sok van a menhelyen, ami Zoltán szerint nem véletlen. „A bullok kemény kutyák, nem valók mindenkinek. Erős kéz és tapasztalat kell hozzájuk. Amikor jönnek az első problémák, sokkal egyszerűbb kilökni őket, mint elmenni velük kutyaiskolába. Ott nem a kutyákat tanítják elsősorban, hanem az embert” – magyarázta Zoltán.

A bullokat ráadásul nem is adják csak úgy gazdához két-három sétáltatás után. Ellenőrzik az örökbefogadót, és ha felmerül a gyanú, hogy viadaloztatni vinné, nem adják neki oda. Nem megszabadulni akarnak a kutyáiktól, hanem gazdához segíteni őket, lehetőleg teljes hátralévő életükre.

Főkép forrása:
RTL Híradó

További cikkek