Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Október végén ismét visszaállítjuk az órákat

10perc.hu
2024. 10. 15.
Október végén ismét visszaállítjuk az órákat

Idén ősszel október 27-én kerül sor az óraátállításra, hajnali 3-kor kell 2 órára visszaállítani az órákat, így egy órával többet alhatunk.

Idén ősszel ismét sor kerül az óraátállításra, amelyről már sokszor felmerült, hogy megszüntetik az EU-tagállamokban, de 2024-ben még számolni kell vele. Október 27-én, vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, így egy órával többet lehet aludni - tette közzé a Glamour.

Az óraátállításnak hosszú múltja van: „Európában tavasszal és ősszel átállítani az órákat az Európai Unió előtti szokás” – olvasható az Európai Unió Tanácsának oldalán. Ezt a szokást először az első világháború idején vezették be energiatakarékossági célokkal, majd az 1970-es években több ország újra bevezette. Az EU 2001-ben szabályozta, hogy október utolsó vasárnapján kell visszatérni a téli időszámításra.

Az óraátállítás hatása sokakat megviselhet, hiszen a szervezetnek időre van szüksége a változásokhoz való alkalmazkodáshoz. Az alvási nehézségektől a fáradtságig vagy étvágytalanságig különböző tünetek jelentkezhetnek. A TFA javaslata szerint van néhány módszer, amelyek segíthetnek könnyebben alkalmazkodni:

Az óraátállítás előtt érdemes néhány óvintézkedést tenni, hogy a szervezet könnyebben alkalmazkodjon a változásokhoz. Ajánlott az elalvás idejét fokozatosan kitolni, különösen az óraátállítás előtti pénteken, hogy a bioritmus számára ne legyen hirtelen az átállás. A természetes ébredés érdekében hasznos lehet, ha az ébredés idejét a nappali fényhez igazítják, vagy, ha erre nincs lehetőség, egy napkeltét szimuláló ébresztőóra is segíthet. Délután egy rövid szunyókálás is ajánlott, amely segítheti a szervezetet az időeltolódás feldolgozásában, és csökkenti a fáradtságot. A vacsora megválasztása szintén fontos tényező, mivel a könnyű ételek fogyasztása elősegíti az emésztést, és nem terheli meg a szervezetet, így nyugodtabb, pihentetőbb alvást biztosít.

További cikkek