Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Növekvő online csalások: kriptovaluták a célkeresztben

10perc.hu
2024. 10. 14.
Növekvő online csalások: kriptovaluták a célkeresztben

Egyre nő az online csalások száma Magyarországon, a kriptovaluták népszerűsége pedig új terepet nyit a csalók előtt. A hatóságok nehezen követik a köddé vált pénzeket.

Egyre nő az online csalások száma Magyarországon, és a hatóságoknak komoly kihívást jelent a köddé vált vagyonok felkutatása. Az elkövetők modern marketinges eszközöket és pszichológiai módszereket használnak, hogy meggyőzzék áldozataikat. Halász Viktor, a rendőrség kiberbiztonsági szakértője, a KiberPajzs podcastsorozat egyik epizódjában figyelmeztetett arra, hogy a kriptovaluták népszerűsége a csalók körében is egyre nő: “Habár a kriptotranzakciók csupán 0,1 százaléka köthető bűnözéshez, a sötét módszerrel keresett összegek nagy része éppen ide áramlik.”

Egy huszonéves nő esete is rávilágít arra, milyen gyorsan eltűnhet a pénz: “A nő el is utalt negyedmillió dollárnyi kriptovalutát. Ám az összeg az utalástól számított hét percen belül már nem volt a platformon.” A pénz egy nehezen nyomon követhető blokkláncra került, így a hatóságoknak a visszaszerzéshez kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerre van szükségük.

A villámkölcsönök szintén kedvelt eszközei a csalóknak. Ezek a rövid távú kölcsönök lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy manipulálják az árakat a decentralizált pénzügyi platformokon. Az árazás manipulálása gyakori technika, amely jelentős nyereséget hozhat a csalóknak.

Egy ajkai férfi is jelentős összeget veszített, amikor egy mesterséges intelligenciát ígérő hirdetésre reagált. “A gyanútlan áldozat végül regisztrált a megadott adatokkal, majd hamarosan csörgött is a telefonja.” A csalók folyamatosan próbálták rávenni, hogy egyre nagyobb összegeket utaljon, ami végül közel kétmillió forint veszteséget jelentett számára. A pénzét végül csalókhoz került, így a férfi feljelentést tett.

Az eredeti cikk a divany.hu oldalon található.

További cikkek