391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Varázslatos teraszok és loggiák

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 04. 13.
Varázslatos teraszok és loggiák

Nem kell nagy kertben gondolkodni, ha egy kis zöldszigetet szeretnénk magunk köré. Elég, ha a teraszunk egy részét vagy a loggiát ültetjük be különféle növényekkel. Az egynyári- és fűszernövények mellé csak egy kis fantázia kell, és nagyobb költségek nélkül is varázsolhatunk egy meghitt kis oázist.

Az egyszerű erkélyt két három virágcseréppel és egy nagyobb virágládával ellensúlyozhatjuk. A télen összegyűlt tejfölös vagy joghurtos vödröket vonjuk be öntapadós tapétával. Ám a doboz külsejét akár egy általunk kiválasztott vászonanyaggal vagy színes papírral is új köntösbe öltöztethetjük. Lényeg, hogy jól ragasszuk rá a műanyag felületre egy folyékony ragasztóval.

Ha a díszítő papírt választjuk, akkor celofánnal vagy egy átlátszó fóliával érdemes még bevonni, hogy az esőben sem menjen tönkre. Amennyiben elkészültünk, jöhet egy nap szárítás, és máris tehetjük bele a virágföldet. Jöhetnek is a növények!

Már a kertészetekben és a virágüzletekben is kaphatóak egynyári palánták, amit igen kedvező áron be lehet szerezni. Érdemes először feltérképezni milyen oldalon van a terasz. Hova lehet tenni az árnyékosabb és hova a szárazságtűrő növényeket.

Ha sokat süti a nap az egyik oldalt, akkor célszerű például díszcsalánt választani, mert ez a típusú növény jól bírja a meleget, ráadásul még a levelei is díszítenek. De akár összeültethetjük bársonyvirággal vagy petúniával, illetve tátikával. Akkor még színesebb hatást lehet velük elérni – tanácsolta Forgács Ildikó kertészmérnök.




Egy olyan futónövénynek is szorítsanak helyet a korlátnál, ami nemcsak jól mutat, de akár májustól egészen október végéig virágzik. A muskátli ugyanakkor elengedhetetlen az erkély díszei közül, legyen futó vagy álló, bírja a meleget és árnyékban is jól elvan, a lényeg, hogy rendszeresen öntözni kell – fogalmazott a szakember.

A verbéna is jó megoldás, amit egyébként sokan vasfűnek is neveznek, mert a középkorban úgy gondolták, azt, aki verbénát hord magánál, vasból készült eszköz nem sebezheti meg. A hosszan tartó virágzása miatt a terasz egyik leghálásabb növénye.

A fűszernövények akár balkonládákban is meghálálják a gondoskodást. Lehet egymás mellé zsályát, petrezselymet és bazsalikomot vagy oregánot ültetni. Sőt, egy-egy körömvirágot is tehetünk bele, amely ha virágzik, jól mutat közöttük. Figyelem, a megvásárolt palántákat azonnal ültessük át laza földbe.

Ha a mentával vagy a citromfűvel próbálkozunk, érdemes külön tenni őket egy-egy cserépbe, mert nehéz kordában tartani, mert annyira el tud bokrosodni. Természetesen, ha már lehet, a levelét folyamatosan szedjük, hiszen a nyári frissítő italoknak is kellemes ízt kölcsönöz.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek