Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Tudtad? A konyhában a mosogatószivacs a legszennyezőbb

10perc.hu
2021. 03. 04.
Tudtad? A konyhában a mosogatószivacs a legszennyezőbb

Amikor valaki a szivaccsal takarítja a konyhát, potenciálisan szennyeződést juttat át egyik felületről a másikra, mert előtte a felszedett ételmaradékokból megtelepednek rajta a baktériumok.

Ha meg kellene mondani, mi lehet az a pont a lakásban, ahol a legtöbb baktérium van, valószínűleg a vécével vagy a lefolyókkal kezdenénk a felsorolást. Ám mielőtt továbbra is tévúton járnánk, eláruljuk a megoldást: a mosogatószivacs a legszennyezőbb tárgy a lakásunkban, a legtöbb baktérium ezen lakik. A magyarázat a bien.hu szerint roppant egyszerű, ugyanis az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek.

Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora úgy véli, hatalmas hibát követ el mindenki, aki a mosogatószivaccsal takarítja a konyhát. A szakember elárulta, amikor a szivaccsal takarítja valaki a konyháját, potenciálisan baktériumokat juttat át egyik felületről a másikra. Gondoljunk csak bele! Előbb letisztítjuk a vágódeszkát a húsmaradéktól, majd bevizezve a szivacsot, gyorsan letöröljük az asztalt.



De mit tehet a baktériumok ellen? Fertőtlenítsük a szivacsot, ha kell, akkor naponta. Van, aki a nedves szivacsot körülbelül egy percre a mikróba teszi, majd a szivacsban rejlő vizet felforralja. Van, aki a mosogatógépbe teszi bele, és az edényekkel együtt a szivacsot is kimossa magas hőfokon. Ám ha egyik módszerrel sem tudjuk a szivacsot fertőtleníteni, még mindig ott van a harmadik módszer, hogy alaposan mossuk át és csavarjuk ki a használat után, majd alaposan szárítsuk ki, mielőtt újra használjuk. Átlagos használat mellett körülbelül hetente érdemes tiszta, új, friss mosogatószivacsot elővenni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek