Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Leukémia: itt vannak a tünetei

10perc.hu
2021. 02. 10.
Leukémia: itt vannak a tünetei

A fehérvérűség igen veszélyes, sürgős kezelést igénylő megbetegedés, amely mind a gyermekeket, mind a felnőtteket megtámadhatja.

A leukémia a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedése. A fehérvérsejtek osztódása során DNS-mutáció miatt éretlen – normális esetben csak a csontvelőben, nyirokszervekben található –, különböző érési stádiumban levő sejtek jelennek meg a vérben. Tévhit, hogy elsősorban gyermekek esetében jelenhet meg a szervezetben, ugyanis ez a betegség a felnőtteket ugyanúgy veszélyezteti. A hazipatika.com szakemberei szerint több típusát különböztethetjük meg, attól függően, hogy milyen gyors a megjelenése és lefolyása, valamint a vérsejtek, nyiroksejtek mely típusát érinti. Utóbbi esetben beszélhetünk limfoid és mieloid fajtájú leukémiáról.



A limfoid fehérvérűségnek gyors és lassú lefolyású formája is ismert, ezek szerint különböztetjük meg az akut (ALL) – ez elsősorban gyermekkorban fordul elő, és hetek alatt halálos végű lehet megfelelő kezelés híján –, valamint a krónikus (CLL) limfoid leukémiát, amely a felnőtteket érinti, leginkább az idősebbeket. Az ALL esetében gyakori a nyirokcsomó megnagyobbodása, a vérszegénységből adódó sápadtság, a fáradtság, a fogyás, az étvágytalanság, a gyengeség és a fokozott fertőzéshajlam. A krónikus forma esetében a nyirokcsomók mellett a lép is megnagyobbodhat, és kezdettől fogva magas a fehérvérsejtszám. Később izzadás, fogyás, ismeretlen eredetű láz és gyakori fertőzések kelthetik fel a gyanút. Ugyan a CLL nem gyógyítható, időben elkezdett és szakszerű kezeléssel akár évtizedekig kordában tartható.



A mieloid leukémia lényegében a csontvelő daganata, ami szintén lehet akut (AML) és krónikus (CML). Előbbi esetén a kóros sejtek elfoglalják a csontvelőt, nem tudnak képződni sem egészséges fehérvérsejtek, sem vörösvérsejtek, ezért a beteg gyakori fertőzésekben, vérzékenységben és vérszegénységben szenved. A lehetséges tünetek között szerepel a fáradékonyság, a fogyás, a gyengeség, a fogínyvérzés, valamint csontfájdalomról is panaszkodhat olykor a beteg. A mihamarabbi kezelés – kemoterápia, csontvelő-átültetés, gyógyszerek – megkezdése kulcsfontosságú. A CML felnőttkorban szokott megjelenni, hátterében pedig az élet folyamán kialakult kromoszóma-rendellenesség áll. A beteg fáradékony, gyenge, étvágytalan, izzad, mája és lépe pedig megnagyobbodott. A terápiát speciálisan csak a kóros sejtekhez kötődő gyógyszerek alkalmazása jelenti.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek