Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Már februárban is vár a kert

10perc.hu
2021. 02. 08.
Már februárban is vár a kert

Noha az év második hónapja még nem igazán a kerti munkák ideje, de ha valaki az esztendő nagy részében gyönyörködni akar benne, bizony van már most is tennivalója.

Manapság már nincsenek olyan nagy hidegek, mint egy-két évtizeddel ezelőtt télen, így már februárban akadnak tennivalók a kertben. A bien.hu szerint ez az időszak tökéletesen alkalmas például az úgynevezett takarásra. A legjobb, ha minimum három hónapot áldoz valaki erre. A takarásra a karton, a geotextil, de a fekete fólia is alkalmas. Ha most helyezi ki valaki az ültető fóliát, akkor egyrészt nem ad esélyt a most csírázó gyomnövényeknek, másrészt kevesebb időt kell talajrendezésre szánnia később.

Amennyiben magas ágyást készít valaki, az alsóbb rétegekbe kerülhet akár félkész komposzt is, hiszen ott gyorsabban lebomlik majd. Az előnyösebb vízelvezetésről egyaránt gondoskodni tud, ha lazább a talaj. Ha pedig érett a komposzt, azt érdemes az ültetés előtt, március elejéig szétteríteni. Ugyancsak kiváló időszak ez a kerttervezésnek. Egyes növények nagyon jól társíthatóak egymással, kölcsönösen támogatják a fejlődést, vagy éppen távol tartják a kártevőket, ami a bio kertekben létfontosságú feladat.



Az évelő növényekre egyébként is érdemes fokozott figyelmet fordítani, hiszen segítségükkel sokkal hosszabb ideig tud terményeket betakarítani a kertjéből, ráadásul a hideg hónapokban sem feltétlenül lesz teljesen sivár és üres. Akár az első magokat és el lehet vetni, de az előkészületeket mindenképpen meg kell tenni: palántaföldet vásárolni, cserepeket előkészíteni, vetőmagokat beszerezni.

A korai zöldségek, mint pl. a zöldborsó, a vöröshagyma, a fejes saláta, a sárgarépa, a spenót jól bírják a hideget, a magjaik csírázásához sincs szükségük melegre. Ha már nem fagyott a talaj, ezek a finomságok az elsők között kerülhetnek a szabadföldbe. Sőt, ha a hőmérő higanyszála tartósan pluszokban marad, el lehet kezdeni a metszést, főleg a bogyós cserjék, gyümölcsök esetében, de vissza lehet vágni az évelő bokrokat is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek