Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nyártól áremelkedés várható az albérletpiacon

10perc.hu
2021. 01. 12.
Nyártól áremelkedés várható az albérletpiacon

Ha nem lesznek a rövidtávú kiadást ellehetetlenítő vagy megnehezítő szabályok, akkor több ezer lakás térhet vissza airbnb-re.

Új tanulmányt hozott nyilvánosságra a Rentingo.com albérletkereső. Ebben az MTI-hez eljuttatott anyagban megállapították, hogy az albérletárak ugyan mélyponton vannak, decemberben azonban némileg már élénkült a piac, és a nyári hónapoktól a turizmus beindulásával gyorsulva drágulhatnak ismét a kiadó lakások. Az egészségesebb működés, valamint a hosszabb távon várható áremelkedés egyik első jele lehet, hogy az újonnan meghirdetett albérleteknél egyre többször már nem egy, hanem újra kéthavi kauciót kérnek a bérbeadók.

Nyárig folyamatosan emelkedik az újonnan átadott lakások - így albérletek - száma, a bővülés pedig olyan piaci szegmensben várható, amelyben a bérleti díjakat jellemzően az átlagos felett hirdetik meg a tulajdonosok, ami felfelé húzza az átlagos díjakat. Ha nem lesznek a rövidtávú kiadást ellehetetlenítő vagy megnehezítő szabályok, akkor több ezer lakás térhet vissza airbnb-re, mindez pedig a korábbiakhoz hasonlóan felhajtja a hosszú távon kiadott fővárosi albérletek árait.Az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy várhatóan a keresleti oldal kondíciói is javulnak a korlátozó intézkedések feloldásával, valamint azzal, hogy egyre többen szereznek védettséget a vírus ellen, így ismét bővülnek a munkalehetőségek, és az emelkedő jövedelmek hatására erősödik a fizetőképes kereslet. Az albérletpiaci áremelkedést tovább támogathatja, hogy várhatóan ősszel a megszokott formában indulhat újra az egyetemi élet, így a vidéki és külföldi diákok is erősítik a keresletet.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek