387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Üdvösséget hoz Jézus születése

10perc.hu
2020. 12. 24.
Üdvösséget hoz Jézus születése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia karácsonyi közleménye szerint az üdvtörténet központi eseménye, mert Jézus nemcsak egy az emberek közül, hanem Isten fia, a Megváltó, a Világ Világossága.

Jézus születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében megvalósuljon Isten szándéka - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia karácsonyi közleményében. Mint írták: december 25-én Jézus Krisztus születését ünnepeljük, és ez az üdvtörténet központi eseménye, mert Jézus nemcsak egy az emberek közül, hanem Isten fia, a Megváltó, a Világ Világossága.

A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűneitől. Az üdvtörténetben születéséről tanúskodnak az Ószövetség prófétáinak jövendölései, az úgynevezett messiási jövendölések.A hagyomány nem őrizte meg Jézus születésének dátumát. Az első századokban az egyház vízkereszt napján ünnepelte, és a keleti egyházakban megmaradt ez a szokás. Nyugaton I. Gyula pápa 350-ben nyilvánította Jézus születésének napjává december 25-ét. Az időpont kiválasztása nagy valószínűséggel azért esett erre, a téli napfordulóhoz közeli napra, mert a Római Birodalomban ez volt a Sol invictus, a legyőzhetetlen nap ünnepe.

Jézus születését sokáig csak a templomokban ünnepelték, később az évszázadok során különböző szokások kapcsolódtak az ünnephez, mint például a betlehemkészítés, a karácsonyfa-állítás, a pásztorjáték és a regölés. A karácsonyfa gyertyái a született világosságnak, díszei pedig az örök dicsőségnek a jelei. A fa tetején a karácsonyi csillag azt fejezi ki, hogy a karácsonyfát állító ember otthona ugyanaz a betlehemi barlang lett, amely fölött megállt az újszülött Jézushoz utat mutató csillag.Karácsony napja a család bensőséges ünnepe. A családtagoktól körülvett karácsonyi asztal a hívő ember számára az oltár jelképe és a család egységének és összetartozásának szimbóluma. "Az ünnep alkalom arra, hogy felismerjük és elfogadjuk Isten minden embert megérintő szeretetét, amely átragyog a betlehemi éjszaka ridegségén és meghitté változtatja azt" – olvasható a közleményben.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy véli, a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán. Kihangsúlyozta, az emberrel szolidaritást vállaló Isten egy lett közülünk, megmutatva ezzel is, hogy az ő szeretete tervezi meg az emberiség életét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek