Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Flying-V: rövidesen ilyen repülőkkel utazhatunk?

2020. 09. 07.
Flying-V: rövidesen ilyen repülőkkel utazhatunk?

Sikeres volt a Flying-V modell, a jövő energiatakarékos repülőgépének első útja, amiről közzétett egy látványos videót a KLM.

Másfél évvel ezelőtt, az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) 2019-es konferenciája során a Delfti Műszaki Egyetem és a KLM bejelentette a Flying-V tervezésének megkezdését, amely a szélcsatorna- és földi tesztek után végre felszállásra kész állapotba került.

A múlt hónapban a Delfti Műszaki Egyetem kutatói, mérnökei és egy drónpilótája utazott el egy németországi repülőtérre, hogy elvégezzék az első próbarepülést.

A Flying-V kialakításával energiatakarékos, hosszú távú repülőutak megtételére alkalmas légijármű született. Az utastér, a raktér és az üzemanyagtartályok mintegy beépültek a szárnyakba, így hozva létre a jellegzetes V-alakot. Az előzetes számítógépes kalkulációk szerint azáltal, hogy javult a repülőgép aerodinamikája, 20%-kal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a jelenleg legfejlettebb repülőgépekhez képest.

A projektben jelenleg több partner is részt vesz, például az Airbus is. A tervezett következő lépés a Flying-V fenntartható üzemanyaggal történő üzemeltetése lesz.

A KLM évek óta a világ első három legfentarthatóbb légitársasága között szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexen.


Hirdetés

További cikkek