Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Legújabb ötlet: gyógyszerész nélkül is működhetnének a kispatikák! Szerinted?

10perc.hu
2023. 07. 28.
Legújabb ötlet: gyógyszerész nélkül is működhetnének a kispatikák! Szerinted?

A kormány elképzelése szerint a fiókpatikákban elég lenne, ha csak szakasszisztensek dolgoznának, a gyógyszerészi kamara tiltakozik az új tervezet ellen.

Egészen elképesztő ötlettel állt elő a kabinet. Kiderült, az Orbán-kormány úgy gondolja, hogy a jövőben nem minden gyógyszertárban lenne szükség szakgyógyszerészekre. Egy új tervezet szerint a fiókpatikákban elég lenne, ha csak szakasszisztensek dolgoznának.

A gyógyszerészi kamara tiltakozik az új tervezet ellen, míg a szakgyógyszerészek szerint maga a gyógyszer kiadása sem olyan egyszerű dolog. Sokszor a készítményeket kell összeállítani, ki kell keverni. Erre pedig csak a gyógyszerésznek van engedélye.


Egy új tervezet szerint a fiókpatikákban elég lenne, ha csak szakasszisztensek dolgoznának     Fotó: Freepik


"Ahol gyógyszerellátás folyik, ott a gyógyszerész jelenléte mindenképp fontos, mert a szakember az, aki a gyógyszer alkalmazott hatóanyag teljes kémiáját, illetve a hatóanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását, valamint a szervezet hatóanyagra adott válaszreakcióját pontosan ismeri" - mondta az ATV Híradónak Suppné Csorvási Enikő szakgyógyszerész.

Többen úgy látják, vidéken csökken az ellátás színvonala, több helyen nincs gyógyszertári ügyelet, most pedig már szakembert sem találnak a gyógyszertárakba. "Ez nyilván elfogadhatatlan, hiszen a vidéki emberek pontosan olyanok, mint akik a városban élnek" – állítják a tervet hallva.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek