Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új navigációs rendszer segíti az onkológiai betegek ellátását a Semmelweis Egyetemen

Semmelweis Egyetem
2022. 12. 06.
Új navigációs rendszer segíti az onkológiai betegek ellátását a Semmelweis Egyetemen

Kelet-Közép Európában is egyedülálló navigációs rendszerrel gazdagodott a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlege.

Az új eszköz az elsődleges és áttétes máj, vese, hasnyálmirigy, tüdő és csontdaganatok kezelésének tervezésében és pontosabb kezelésében nyújt segítséget, megkönnyítve egyebek mellett a nehezen hozzáférhető daganatok vagy áttétetek operációját is. A készülék november elején érkezett meg a Semmelweis Egyetemre, az elmúlt hetekben már több mint 10 műtétet végeztek vele társadalombiztosítási finanszírozással.

Már a beavatkozás után egy hónappal végzett kontroll CT is igazolta az új, úgynevezett sztereotaxiás navigációs rendszerrel végzett műtét sikerességét az elsők között operált áttétes májdaganatos beteg esetében. A 67 éves nő november első napjaiban esett át a beavatkozáson a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlegén. A „tervező és navigációs rendszer” nemcsak az utat mutatja meg a daganatok megközelítéséhez, hanem pontosan oda is vezeti az orvosokat, ahol a daganatok találhatóak.

A navigációs rendszer révén a szakemberek precízebben meg tudták tervezni a kezelést, pontosabban határozhatták meg a tumor kezeléséhez szükséges kezelőtű bevezetésének pozícióját, ezáltal rövidebb ideig tartott az operáció, és a beteg is gyorsabban felépült a műtétet követően. Mindössze két napot kellett a klinikán töltenie.

Több mint 20 éve végeznek Magyarországon úgynevezett termoablációs beavatkozásokat, amely során a daganatszöveteket rádiófrekvenciával vagy mikrohullámmal melegítik fel, ezáltal roncsolják. Itthon frissen bevezetett módszer a kriobláció, amikor a daganatsejteket fagyasztással pusztítjuk el, ezt az eljárást idén februárban mi végeztünk hazánkban először – idézi fel dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem Onko-intervenciós Részlegének vezetője.
Az egyetemi docens hozzáteszi: ezek a beavatkozások eddig szintén CT- vagy ultrahangvezérelve történtek, de nagyon nagy tapasztalat kellett a kezelőorvos részéről a kezelőtűk pozícionálásához, emellett a kezelés sikerességének azonnali, precíz kontrolljára nem volt lehetőség. Ez az eszköz még jobban segíti a beavatkozás előtt a kezelőtűk elhelyezésének megtervezését, és egy célzóberendezés segítségével ezek elhelyezését is egyszerűbbé teszi.

„Fontos, hogy a beteget altatásban kezeljük, ezáltal a teste mozdulatlan legyen, így a tűt pontosan oda tudjuk beszúrni, ahol ezt a tervezéskor kijelöltük, mindezt egy ellenőrző CT-felvétellel is igazoljuk. A beavatkozás végeztével egy új szoftvernek köszönhetően az ellenőrző program összeveti a tervet az eredménnyel, és pontosan színkódolva, 3D-ben leképezi az eredményt, megjelölve, hogy hol van még esetleg olyan terület, ahol élő daganatsejtek lehetnek, ezt a területet még ekkor kezelni tudjuk” – magyarázza a CT-vezérelt ablációs eljárás menetét a szakember.

A beavatkozás a daganatellátás fontos kiegészítő kezelése lehet
De azt minden esetben az onko-teamek döntik el, hogy az adott betegnek műtéti, gyógyszeres vagy egyéb terápiás beavatkozásra van-e szüksége. A daganat vagy áttét elhelyezkedésétől, méretétől függően lehetséges, hogy egyetlen kezelés is elegendő, de lehet, hogy több beavatkozás szükséges a sikeres terápiához.

A szív- és érgyógyászati problémák mellett daganatos betegségekben halnak meg a legtöbben Magyarországon, ezért különösen jelentős, hogy szélesítsük az egyetemen elérhető onkológiai ellátásokat, bővítsük a klinikai portfóliónkat, hogy az új technológiákat elsőként ott alkalmazhassuk, ahol a jövő orvosait képezzük – tette hozzá dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint fontos, hogy az onkológiai műtétek során egyre inkább az a szemlélet érvényesüljön: minden beteg szövetet eltávolítsunk, ugyanakkor a lehető legtöbbet megtartsuk az ép szervből, hogy elláthassa funkcióját. A jövő a nagy hasi műtétekkel szemben egyre inkább a betegnek minimális terhelést okozó minimálinvazív műtéteké, mint amilyen a sztereotaxiás navigációs rendszerrel végzett beavatkozás is. Ezek gyorsabb gyógyulást eredményeznek rövidebb kórházi kezelés mellett, mindezt vágás nélkül. Jelenleg 15 ország 43 centrumában használják világszerte ezt a sztereotaxiás navigációs rendszert. A több mint 100 millió forint értékű eszközt az egyetem saját forrásból szerezte be.

Főkép forrása:
Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Hirdetés

További cikkek