Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sürgős lépésekre van szükség a globális vízkészletek megőrzéséhez

10perc.hu
2024. 10. 18.
Sürgős lépésekre van szükség a globális vízkészletek megőrzéséhez

A globális vízválság veszélyezteti a világ élelmiszer-termelésének felét, ha nem történnek sürgős lépések a vízkészletek megőrzésére és hatékony felhasználására.

A világ élelmiszer-termelésének több mint felét fenyegeti a kudarc kockázata a következő 25 évben, ha nem történik sürgős intézkedés a vízkészletek megőrzésére és az édesvíz ellátását biztosító ökoszisztémák védelmére – figyelmeztet egy átfogó jelentés, amelyet a Global Commission on the Economics of Water (Globális Vízgazdálkodási Bizottság) tett közzé - írta a The Guardian.

A jelentés szerint a világ vízkészletei olyan mértékű nyomás alatt állnak, hogy a friss víz iránti kereslet 40%-kal meghaladja majd a kínálatot az évtized végére. Már most is a világ népességének fele vízhiánnyal küzd, és ez a szám várhatóan tovább nő a klímaválság súlyosbodásával.

A bizottság rámutatott, hogy a szakértők és kormányok alábecsülték azt a vízmennyiséget, amelyre az embereknek tisztességes élethez szükségük van. Míg napi 50-100 liter víz szükséges az alapvető egészségügyi igényekhez, valójában napi 4 000 literre van szüksége minden embernek a megfelelő táplálkozás és méltóságteljes élet biztosításához.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a víz körforgása globálisan összefonódott, és a különböző országok közötti ökológiai rendszerek fenntartása kulcsfontosságú. Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója és a bizottság társelnöke elmondta: „A kínai gazdaság például Ukrajna, Kazahsztán és a balti térség fenntartható erdőgazdálkodásától függ.”

Tharman Shanmugaratnam, Szingapúr elnöke és a bizottság társelnöke szerint országoknak együtt kell működniük a vízforrások megőrzése érdekében: „Radikálisan át kell gondolnunk, hogyan őrizzük meg a friss vízforrásokat, hogyan használjuk azt hatékonyabban, és hogyan biztosítjuk minden közösség, különösen a kiszolgáltatottak számára a hozzáférést."

A jelentés arra is kitért, hogy a káros támogatások jelentős mértékben torzítják a vízfelhasználást. Évente több mint 700 milliárd dollár támogatás jut a mezőgazdaság számára, amely sok esetben a túlzott vízhasználatot ösztönzi. Emellett az iparban felhasznált szennyvíz 80%-át nem hasznosítják újra.

Ngozi Okonjo-Iweala, a Világkereskedelmi Szervezet igazgatója és a bizottság társelnöke szerint a támogatásokat célzottabban kell felhasználni: „Az ipar és a gazdagabb rétegek részesülnek leginkább a támogatásokból. Jobban célzott támogatásokra van szükség, hogy a valóban rászorulókat érjük el.”

A jelentés szerint a fejlődő országoknak pénzügyi támogatásra van szükségük a vízgazdálkodási rendszereik fejlesztéséhez, hogy megakadályozzák a természeti környezet pusztítását, amely az édesvízkörforgás alapját képezi.

További cikkek