Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

MNB: a magyarok kétötöde egy hónapig tudna megélni a fizetéséből

10perc.hu
2024. 10. 25.
MNB: a magyarok kétötöde egy hónapig tudna megélni a fizetéséből

A Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint a magyar lakosság pénzügyi egészsége közepes, 14% kritikus állapotú, míg a jövedelem és iskolázottság jelentősen befolyásolja az eredményeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első alkalommal készített átfogó felmérést a magyar lakosság pénzügyi egészségéről, amely során 1500 főt kérdeztek meg. A kutatás eredményeként megállapították, hogy a lakosság pénzügyi egészsége közepes szintet mutat, hiszen a Pénzügyi Egészség Index 53 pontot ért el egy 0-100 pontos skálán. A felmérés során kiderült, hogy a pénzügyi helyzet szorosan összefügg az iskolázottsággal és a jövedelmi helyzettel, valamint 14 százalék kritikus, míg 29 százalék sérülékeny pénzügyi helyzetben van - írja a 24.hu.

Az MNB szakértői megállapították, hogy a pénzügyi magatartás és a tervezés kulcsszerepet játszik a pénzügyi egészség szempontjából. A kutatás során a legjobb eredmények a tudatosan kezelő háztartásoknál mutatkoztak, ahol a megfelelő megtakarítások segítettek. A magyarok legjobban a pénzügyeik feletti kontrollban teljesítettek, hiszen ennek az alindexnek az értéke 60 pont volt, de csupán 44 százalék készít költségvetést. A leggyengébb eredményt a Megtakarítási képesség és törekvés alindexnél mérték, amely csak 48 pontot kapott.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a magyar lakosság 40 százaléka nem lenne képes hosszú távon megélni fő jövedelemforrásának elvesztése esetén. Mindössze a válaszadók 30 százaléka rendelkezik elegendő megtakarítással váratlan kiadásokra. A kutatás alapján látható, hogy a pénzügyi válsághelyzetekre való felkészülés és a tudatos megtakarítás még jelentős fejlődést igényel Magyarországon

Főkép forrása:
illusztráció

Hirdetés

További cikkek