Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ennyit költött az állam Orbán Viktor utazásaira tavaly óta

10perc.hu
2024. 10. 24.
Ennyit költött az állam Orbán Viktor utazásaira tavaly óta

Orbán Viktor tavalyi utazásaira 800 millió forintot költött az állam. A költségek részletezése hiányos, delegációi nagy létszámúak voltak.

A Hvg360 és a Telex értesülései szerint tavaly június óta a magyar állam 800 millió forintot fordított Orbán Viktor miniszterelnök utazásaira, ami jelentős, 300 millió forintos növekedés az előző másfél évhez képest. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett adatok alapján a 60, többnyire 1-2 napos út során szállásra körülbelül 540 millió forintot, útiköltségre pedig 255 millió forintot költöttek, és napidíjként további 15 millió forintot számoltak el.

A részletezés nélkül közzétett adatokból nem derül ki, hogy mennyibe került konkrétan egy-egy szálláshely, így nem tudni, volt-e például az 5,5 millió forintos bécsi szálláshoz hasonló tétel. Szintén nem ismert, hogy mennyibe került Orbán tavaly márciusi pisai kiruccanása, ahol a felesége is vele tartott.

Honvédségi kormánygép és nagyszámú delegáció

A miniszterelnök egy év alatt 13 alkalommal utazott a honvédségi kormánygéppel, és általában 10-20 fős delegáció kísérte, biztonsági személyzettel együtt. Kijevbe azonban 50 főnél is többen utaztak vele, köztük 41 biztonsági személy. Hasonló nagyságrendű kísérettel utazott Kínába és az USA-ba is, ahol Donald Trumppal találkozott.

Orbánt gyakran elkíséri Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Máté János államtitkár, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Továbbá Orbán Balázs, a politikai igazgatója, és Rahói Zsuzsanna, külpolitikai tanácsadó is része a csapatnak. Több úton jelen voltak a kormány tagjai is, mint például Gulyás Gergely, Lantos Csaba, Varga Mihály, és Nagy Márton, de egy meg nem nevezett családtag, vélhetően Orbán felesége is elkísérte őt.

Keleti és balkáni utak dominálnak

Az adatok szerint Orbán Viktor az utak közel harmadában keleti országokba vagy a Balkánra utazott. A Hvg360 megjegyzi, hogy az EU-n kívüli utak hozadéka szerény, egyedül a kínai befektetések növekedtek jelentősen az utóbbi években.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldala

Hirdetés

További cikkek