Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter: "Fel a kanapékból, Magyarország!"

10perc.hu
2024. 10. 23.
Magyar Péter: "Fel a kanapékból, Magyarország!"

Október 23-án Magyar Péter a Tisza Párt megemlékezésén kiemelte, hogy itt az idő felállni és kimondani, hogy elég volt.

Budapest, 2024. október 23. – Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa, a Tisza Párt október 23-i megemlékezését a budapesti Bem József téren hirdette meg, melynek végső helyszíne a Széna tér lesz - közölte az Index. Köszöntőbeszédében Magyar Péter kérte a rendőrséget, hogy „biztonsági okokból állítsák le a villamosközlekedést, mert nem férnek el az emberek.”

A politikus emlékeztetett arra, hogy „a modern kori magyar történelem legszebben csillogó napján”, a sok tízezer egyetemista között, köztük az akkor frissen házas 23 éves nagymamájára emlékezve, elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyalt című versét.

A megemlékezésen részt vett Michał Wawrykiewicz, lengyel EP-képviselő is, aki elmondta: „nagy megtiszteltetés, hogy itt lehet,” és hangsúlyozta, hogy „ez a nap egész Európában fontos.” Kiemelte a lengyel-magyar barátságot, mondván: „lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”

Michal Wawrykiewicz lengyel EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés számára Magyarországon lenni, és fontosnak nevezte ezt a napot egész Európa számára. Elmondta, hogy előző nap Strasbourgban találkozott Tarr Zoltánnal, aki meghívta a magyarországi megemlékezésre. A lengyel politikus örömét fejezte ki a szabadság érzése miatt, amelyet a lengyelországi választások során is érzékelt, és ami változást jelez. Beszédében hangsúlyozta a több évszázados lengyel-magyar barátságot, Bem tábornokot pedig a két nemzet barátságának ikonjának nevezte. Végezetül kiemelte, hogy minden diktátor hatalma előbb-utóbb összeomlik, és a békés változást emelte a középpontba.

Ezt követően Pongrátz Ernő, Pongrátz Gergely unokaöccse, röviden felidézte a forradalom lángjának történetét, mielőtt a megemlékezés résztvevői elindultak a Széna térre. Magyar Péter még a menet indulása előtt kiemelte, hogy 2016 óta először, október 22-én újra fellobbant a forradalom lángja a Nagy Imre téren, és azt remélik, ez örökké így marad. A Széna térre érve fáklyákat és zászlókat osztottak a résztvevőknek. A beszédek előtt pedig Orbán Balázs és Orbán Viktor korábbi szavairól, valamint 1956-os felvételekről készült videókat vetítettek.

Ujlaki Dénes Jászai Mari-díjas színész beszédében a hősök által adott reményről és az emberek közötti összetartásról szólt, amikor a forradalom idején idegenek is segítettek egymásnak. Feltette a kérdést, kik voltak a hősök, majd megemlítette azokat, akik életüket adták, börtönbe kerültek, vagy a rendszer áldozatai lettek. Rávilágított, hogy a nehéz időkben voltak besúgók és párttagok is, akik különböző utakat jártak be.

Ujlaki Dénes után Rost Andrea operaénekes a „Ha én rózsa volnék” című dalt énekelte el, majd a színpadon Koltai Róbert színművész következett, aki pedig Dés László „Legyen úgy” című dalát adta elő.

Jordán Tamás is színpadra lépett a Tisza Párt megemlékezésén.

"Nem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek azt a mérhetetlen boldogságot, amit érzek. 1956. október 23-án az öcsémmel és az apámmal mi ott voltunk a Sztálin-szobor ledöntésénél. Sokszor próbáltam elmondani, hogy milyen érzés volt az, és leírhatatlan. Azt az eufóriát, azt a boldogságot nem tudom méltó szavakkal elmondani." - fogalmazott beszédében. 

Nagy Ervin Örkény Istvántól szavalta el a „Fohász Budapestért” című művet, ezt követően pedig Magyar Péter lépet a színpadra. 

Magyar Péter beszédében kiemelte, hogy 1956 a magyarok közös története, és hűségesek maradhatnak az országhoz, ha soha nem árulják el a forradalmárok áldozatát. Méltatta a bátorságot, amellyel gyári munkások, földművelők, értelmiségiek és fiatalok vállt vállnak vetve harcoltak egy szabad és igazságos Magyarországért. Felidézte, hogy a nép sokáig tűrt, de a megaláztatások után 1956. október 23-án fellázadt, és harcoló civilek bátran szembeszálltak a megszálló erőkkel.

A politikus hangsúlyozta, hogy a magyar föld szent és sérthetetlen, és a Tisza Párt vissza akarja adni a népnek a közös jelképeket, mint a lyukas zászló, hogy emlékeztessenek a hazaszeretetre és a kötelességre. Magyar Péter arról is beszélt, hogy az '56-os forradalom napjai a szabadság ünnepét jelentik, amikor az emberek megérzik erejüket az elnyomóikkal szemben, és ez az ünnep emlékezteti őket a bátorság és összetartás fontosságára.

Magyar szerint most egy olyan ember vezeti az országot, aki 1989-ben még az orosz csapatok kivonását követelte, de ma már meggyalázza 1956 örökségét.

"Hova tűnt a ruszkik haza, Miniszterelnök úr?" - intézte a kérdést Orbán Viktornak. 

Magyar Péter szerint Orbán Viktornak nincs joga semlegességről beszélni, elárulni 1956 örökségét, vagy orosz érdekeket kiszolgálni. A politikus úgy véli, hogy az elmúlt húsz év során Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc Magyarországot az EU legszegényebb és legkorruptabb országává tették. Rámutatott, hogy 14 év alatt „az állampártnak minden lehetősége megvolt, hogy egy csodás, fejlődő, egyre boldogabb országot építsenek," ám Orbánék ehelyett politikai, gazdasági, morális és megélhetési válságba sodorták a hazát.

Eddig és ne tovább, vége van. - tette hozzá.

Magyar Péter szerint tartozunk azzal az 56-os hősöknek, hogy 2026-ra másik irányba fordítjuk hazánk sorsát. A Tisza Párt ezért egy olyan kormányprogramot és csapatot szeretne kínálni, amelyből egy hazaszerető kormány jöhet létre legkésőbb 2026-ban.

Köszönetet mondott a önkénteseknek, a támogatóknak, azoknak, akik Tisza Szigeteket alakítottak és azoknak a csendes hősöknek is, akik változást akarnak, de nem tehetik meg, hogy kimondják a véleményüket. 

A pártelnök ígéretei között szerepel az ellopott közvagyon visszaszerzése, Magyarország nemzetközi hírnevének helyreállítása, és egy működő, szolgáltató állam megteremtése. Magyar Péter a kata-adózás visszaállítását, a V4-ek újjáélesztését, a minimálbér és szakdolgozói bérek emelését, valamint az oktatás és egészségügy fejlesztését is célul tűzte ki. Továbbá, megőriznék a jelenlegi kormány néhány intézkedését, például a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat, miközben az Európai Ügyészséghez való csatlakozást és az önkormányzatok függetlenségének visszaállítását is tervezik. A vezető posztokat maximum két ciklusra korlátoznák, és felszámolnák a kormányzati propagandát.

Magyar Péter szerint céljuk, hogy Magyarországot emelkedő pályára állítsák, és felkérte a tehetséges, hazaszerető embereket, hogy csatlakozzanak az ország irányításához. Kifogásolta, hogy jelenleg tehetségtelen haszonlesők vannak magas pozíciókban, de eljött a szakértők ideje, akikkel szövetséget kívánnak kötni. Úgy véli, az ország sürgős megújításra szorul, és tisztességes szakemberekre van szükség, akik építkezni tudnak, tégláról téglára. A Tisza Párt nyílt pályázaton keresztül keres jelölteket a 2026-os időszakra, és megígérte, hogy támogatják mindazokat, akik segíteni akarnak. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy véget vetnének Magyarország kompország jellegének, és a hídépítők nemzetévé alakítanák át az országot.

"Most mi jövünk" - hangoztatta. 

Magyar Péter ígérete szerint Magyarország gazdaságilag nem semleges, hanem baráti kapcsolatokat fog építeni, összekötve a keletet és a nyugatot, valamint a jó üzleti lehetőségeket. Kijelentette, hogy az Orbán-kormány becsapta az embereket, és ideje változást hozni, mert

"nincs több esély, vége van”. 

Hangsúlyozta, hogy a rezsim ellenszere a cselekvés, és itt az idő felállni és kimondani, hogy elég volt. Beszédét azzal zárta, hogy várják a változásért tenni akaró tehetséges emberek jelentkezését. 

"Fel a kanapékból, Magyarország! Mindenkire szükségünk van, aki szembe mer nézni a Nemzeti Együttbűnözés Rendszerével."

Magyar Péter beszéde után beindult a látványos konfetti show, és a hangszórókból megszólalt a Tavaszi szél vizet áraszt…

A rendezvényről készült felvétel Magyar Péter Facebook oldalán nézhető vissza.

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek