Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Küszöbön az újabb járvány, de továbbra sincs Covid vakcina az országban

10perc.hu
2024. 10. 23.
Küszöbön az újabb járvány, de továbbra sincs Covid vakcina az országban

Augusztus óta nincs Covid-vakcina Magyarországon. Az új oltóanyag beszerzése november végére várható, miközben nő a Covid-fertőzések száma.

Augusztus végén lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina, és új oltóanyag jelenleg nem elérhető. A legfrissebb hírek szerint a Covid-oltóanyagok beszerzése elindult, de pontosabb információt csak november második felében tudnak közölni arról, hogy mikortól lesznek elérhetők az új vakcinák - közölte az ATV. Jelenleg augusztus óta Magyarországon nincs elérhető Covid-vakcina, így senki nem tud oltást kérni.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai Központjának legfrissebb adatai szerint a háziorvosoktól beérkező légúti fertőzésben szenvedő betegektől vett minták körülbelül felében kimutatható a Covid-fertőzés. Az oltást követően egy hét után jelentkezik az immunitás, ezért a virológusok sürgetik, hogy a téli csúcs miatt minél előbb oltassák be magukat az emberek.

Rusvai Miklós virológus figyelmeztetett: Sajnos a csökkent immunrendszerű embereknél, tehát a kisgyermekeknél, időseknél és a valamilyen okból immunrendszerükben korlátozottaknál, a súlyos allergiásoknál őnáluk súlyos kockázata van a Covid-betegségnek”.

Dánielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályvezetője kiemelte: minden évben új oltóanyagot kell beszerezni a Covid elleni védekezéshez. Az biztos, hogy a piacon most már csak és kizárólag a most terjedő variánsok elleni oltóanyag érhető el – tette hozzá.

Az NNGYK azt válaszolta, hogy az új oltóanyag beszerzését a WHO vakcina összetételi ajánlásának figyelembevételével indították el, és a nyílt közbeszerzési eljárás 2024. szeptember 24-én zárult le. 

További cikkek