Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Dupla kordon, mesterlövészek és "a medréből kilépett történelem" Orbán október 23-i beszédén

10perc.hu
2024. 10. 23.
Dupla kordon, mesterlövészek és "a medréből kilépett történelem" Orbán október 23-i beszédén

Orbán Viktor október 23-i beszédében élesen bírálta Brüsszelt, a „brüsszeli bábkormányt”, és kiemelte az '56-os forradalom tanulságait.

2024. október 23-án Orbán Viktor nemzeti ünnepi beszédében a történelem párhuzamaira épített, és éles kritikát fogalmazott meg az Európai Unió vezetőivel szemben, akik szerinte egy „brüsszeli bábkormány” beiktatására készülnek Magyarországon - közölte a Telex. A beszéd fontos része volt az '56-os forradalom tanulságainak újragondolása, valamint a hazai és nemzetközi politikai helyzet összevetése.

A miniszterelnök beszéde különösen nehéz helyzetben hangzott el, hiszen politikai igazgatója korábbi nyilatkozata az '56-os forradalom értelmének megkérdőjelezéséről komoly visszhangot váltott ki. A biztonsági intézkedések is ennek megfelelően szigorúak voltak, dupla kordonok, térfigyelő kamerák és mesterlövészek vigyáztak a résztvevőkre. Ennek ellenére Orbán Viktor a hagyományos nemzeti retorikát alkalmazva kiemelte, hogy Magyarország történelmileg is mindig ellenállt a külföldi megszállóknak: „A magyarokat még egyetlen megszállónak sem sikerült betörni vagy megszelídíteni.” 

A beszéd elején Orbán az árvízi védekezésben résztvevőket üdvözölte, kiemelve a nemzeti összefogás szükségességét a válsághelyzetekben. Az 1956-os forradalomra utalva kijelentette: „Ilyenkor születnek a hősök.” A miniszterelnök szerint a történelem azért lépett ki medréből, mert Magyarország nem tűrhette tovább a szovjet birodalmi elnyomást. Orbán hangsúlyozta, hogy a magyar nép szabadságszeretete és elszántsága soha nem hagyja magát megfélemlíteni.

Orbán beszédének fókuszában a szovjet birodalmi elnyomás állt, amely szerinte kirabolta a magyar családokat, és az ország erőforrásait birodalmi érdekek szolgálatába állította. Utalva az '56-os eseményekre, hangsúlyozta: „Bábkormányt ültettek a nyakunkba, amelyben kollaboráns magyarok ültek.”

A szovjet megszálláshoz hasonlóan Orbán most az Európai Uniót állítja szembe Magyarországgal, kiemelve, hogy a brüsszeli vezetés célja egy magyarországi „bábkormány” beiktatása. A miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az európai vezetők szerinte egy olyan háborúba vezetik az EU-t, amelynek a kiterjesztésével Ukrajnát NATO-tagként vonnák be, és ezzel Magyarország is veszélybe kerülne. „Mi, magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy ismét keletről jött szláv katonák állomásoznának Magyarország területén. Mi ezt nem akarjuk!”

A kormányfő beszédében Magyar Pétert is megemlítette, akit a „brüsszeli bábkormány” vezetőjének nevezett, és azt állította, hogy az új ellenzék Brüsszel támogatásával idegen érdekeket képvisel. Orbán kijelentette: „Ez nem összeesküvés-elmélet, ez összeesküvés a gyakorlatban, ország-világ előtt.”

A beszéd végén Orbán Viktor az 1956-os forradalom tanulságát a mai politikai helyzetre vetítette, miszerint csak Magyarország szabadságáért érdemes harcolni. „Nem tűrjük el, hogy újra bábállammá, Brüsszel vazallusává tegyék Magyarországot. Nem fog sikerülni nekik, mi, magyarok újra meg fogjuk csinálni” – zárta szavait a miniszterelnök.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek