Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Október 23-i fegyveres akcióról értesítették a magyar hatóságokat az amerikai hírszerző szervek

10perc.hu
2024. 10. 22.
Október 23-i fegyveres akcióról értesítették a magyar hatóságokat az amerikai hírszerző szervek

Az amerikai hírszerzés figyelmeztette a magyar hatóságokat egy október 23-i fegyveres akció tervére.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy a magyar szolgálatok amerikai partnerszolgálattól kaptak figyelmeztetést egy október 23-ra szerveződő fegyveres akció tervéről. „Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról” – nyilatkozta a KTK. Diplomáciai források szerint a magyar hatóságokat már két hete értesítették az ügyről.

Az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel szerzett információkat adott át, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akciót tervezhetnek az 1956-os forradalom évfordulóján. A KTK szerint a fiatalok „fegyverek beszerzését és használatát tervezik”, de arról nem nyilatkoztak, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a hatóságok. A Központ csak annyit közölt, hogy az elmúlt hónapok nemzetközi eseményei miatt a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ fokozott figyelmet fordítanak az ilyen információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedésekre - közölte a Telex.

A lap információi szerint a hétvégén egy budapesti, XVI. kerületi sörözőnél történt rajtaütés is összefüggésben áll az amerikai jelzéssel. A Terrorelhárítási Központ több fiatalt őrizetbe vett, de éles fegyvereket nem találtak, csak airsoft fegyvereket és egy hatástalanított fegyvert.

További cikkek