Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor lekörözte Tiszát

10perc.hu
2024. 10. 21.
Orbán Viktor lekörözte Tiszát

Orbán Viktor új rekordot állított fel a miniszterelnöki pozícióban, ezzel elérve politikai pályafutásának legújabb szakaszát.

A magyar politikai történelem új fejezetéhez érkezett, mivel Orbán Viktor mától egyedül birtokolja az egyhuzamban leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnök címét. Eddig Tisza Kálmán volt a rekorder, aki több mint 14 éven és négy hónapon át vezette az országot. Orbán már 2020-ban túllépte az összkormányfői napok számát, de most újabb mérföldkövet ért el – számolt be róla az Index.

Tisza Kálmán miniszterelnöksége alatt 5259 napig volt hatalmon, 1875 októberétől 1890 márciusáig. A politikai helyzet akkoriban olyan stabilnak tűnt, hogy őt mindenki Generálisként emlegette. Azonban, mint ahogy a történelem tanúsítja, "elég volt egyetlen – politikailag – elhibázott döntés, hogy a népharag miatt lemondásra kényszerüljön, csaknem másfél évtizednyi kormányzás után."

Orbán Viktor és Tisza Kálmán között nemcsak a hatalmon töltött idő és a politikai siker, hanem számos párhuzam is felfedezhető. Tisza Kálmán idején a mamelukok csoportja alakult meg, amely olyan képviselőkből állt, akik feltétel nélkül támogatták vezetőjüket, és soha nem szavaztak ellene. Ez a jelenség ma a Fidesz esetében is megfigyelhető, hiszen Orbán az elmúlt másfél évtized során nem kellett, hogy belső politikai harcokat vívjon saját pártján belül. Ezen kívül Tisza Kálmán népszerűsége jelentősen megnövekedett az 1879-es nagy árvíz sikeres kezelése után, amely Szeged teljes újjáépítésével is összefonódott. Hasonlóképpen, Orbán Viktor is különböző válsághelyzetekben próbálta megnyerni a közvéleményt, miközben a magyar főváros fejlődésében és átalakulásában is kulcsszerepet játszott.

Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook

További cikkek