Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megváltoztatott adórendeletettel működtette Tiborcz István a turai kastélyszállóját

10perc.hu
2024. 10. 21.
Megváltoztatott adórendeletettel működtette Tiborcz István a turai kastélyszállóját

A turai önkormányzat idén nyáron módosította az idegenforgalmi adórendeletét, lehetővé téve, hogy a Tiborcz István által üzemeltetett Botaniq Turai Kastélyban a vendégek csak 597,5 forint idegenforgalmi adót fizessenek éjszakánként.

A turai önkormányzat kedvező adózási lehetőségeket biztosított Tiborcz István luxuskastélyszállójának, lehetővé téve, hogy a legdrágább lakosztály után a vendégek csupán 597,5 forint idegenforgalmi adót fizessenek, miközben az eredeti rendelet szerint a szobaár négy százaléka lett volna a fizetendő összeg. A Botaniq Turai Kastély, amely a település egyetlen kereskedelmi szálláshelye, jelentős átalakuláson megy keresztül, mivel a szálloda bezárása és új rendezvényhelyszínné való átalakítása várható - közölte a Forbes.

A turai önkormányzat adórendelete 2022 novemberében még úgy rendelkezett, hogy a vendégeknek éjszakánként a szobaár négy százalékát kell idegenforgalmi adóként megfizetniük, azonban tavaly júliusban a szabályozást módosították, így a vendégéjszakánkénti adó mértéke 597,5 forintra csökkent.

E módosítás következtében a Botaniq Turai Kastélyban a legdrágább elnöki lakosztályért, amelyért éjszakánként hárommillió forintot kérnek, mindössze 597,5 forint idegenforgalmi adót kellett fizetniük a vendégeknek. Eredetileg a kastélyszállónak hatezer, illetve százhúszezer forint idegenforgalmi adót kellett volna megfizetnie a különböző szobatípusok után.

Szendrei Ferenc, a turai polgármester a változtatást azzal indokolta, hogy az országban bevett gyakorlatként alkalmazott, napi árakon alapuló konstrukcióvá alakították át az idegenforgalmi adót. Tiborcz István, a Forbes szerint a 27. leggazdagabb magyar, a Botaniq luxusmárkája érdekében folyamatosan pénzt pumpál a kastélyszálló fenntartásába, amely október elején bejelentette, hogy december közepétől bezár, és az üzleti modellt átalakítják. A turai Schossberger-kastély rendezvényhelyszínként való újraélesztését tervezik, a milliárdokból felújított ingatlan más célú hasznosítása érdekében.

Főkép forrása:
BOTANIQ Turai Kastély / Castle of Tura (Facebook)

További cikkek