Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megszűnhet az Ügyfélkapu

10perc.hu
2024. 10. 15.
Megszűnhet az Ügyfélkapu

Egyes források szerint az Ügyfélkapu megszűnése várható, mivel több kormányzati szerv dolgozóinak kötelezővé tették a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) alkalmazás letöltését.

Az érintett dolgozóknak október 15-ig kell telepíteniük az applikációt, és eSzemélyit is igényelniük – számolt be a Szabad Európa. A dokumentumok alapján arra lehet következtetni, hogy az elektronikus ügyintézés kizárólag a DÁP platformon keresztül lesz elérhető, ami az Ügyfélkapu teljes megszüntetésének lehetőségét veti fel - közölte a Portoflio. Bár a kormány hivatalosan még nem kommentálta az Ügyfélkapu+ esetleges jövőbeli sorsát, egy másik belső levél utal arra, hogy az elektronikus tárhely szolgáltatások is áthelyeződhetnek a DÁP rendszerébe.

Az Ügyfélkapu várhatóan 2025. január 16-tól megszűnik, mivel nem felel meg a modern adatvédelmi szabványoknak. Bár helyette az Ügyfélkapu+ rendszer lépne életbe, amely kétfaktoros hitelesítést kínálna, nem biztos, hogy ez a rendszer hosszú távon fennmarad.

A Digitális Állampolgárság Program szeptember 1-jén indult, és a kormány komoly forrásokat szán az alkalmazás elterjesztésére. A DÁP célja, hogy egy platformon biztosítson hozzáférést az igazolványokhoz, az állami ügyintézéshez, elektronikus aláírásokhoz és befizetésekhez.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, hogy nem adott központi utasítást a DÁP alkalmazás használatára, és hangsúlyozta, hogy a döntést az egyes kormányzati szervek saját hatáskörben hozták meg.

Főkép forrása:
Online hírek 24 Facebook

További cikkek