Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kritikus munkakörülmények a debreceni CATL telephelyén

10perc.hu
2024. 10. 09.
Kritikus munkakörülmények a debreceni CATL telephelyén

A CATL debreceni telephelyén dolgozók kritikusan értékelték a munkakörülményeket, jelezve a zajt, a zsúfoltságot és a nem megfelelő infrastruktúrát.

Egy névtelenséget kérő CATL-alkalmazott levelében „teljes kétségbeesésemben” írt a debreceni telephelyen tapasztalt munkakörülményekről a Telexnek. Az írás szerint az új irodába költözés után a szellemi munkavégzésre alkalmatlan környezet várta őket. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az irodák kialakítása az autóipari szokásoknak megfelelően történt, és a helyzet átmeneti.

A CATL, amely 2022 júniusában kezdte el Debrecenben a második európai gyárának építését, Magyarország történetének legnagyobb beruházása révén tervezett 9000 új munkahelyet. A dolgozók korábban a belvárosi Lion Office Centerben dolgoztak, de a cég szerződése lejárt, és az irodai személyzetet az ipari parkban lévő Inpark épületébe helyezték át. Az alkalmazottak azonban sérelmezik, hogy „egy raktárban” dolgoznak, ahol folyamatos zaj és zsúfolt munkakörülmények várják őket. A levélíró említi, hogy az irodai elrendezés és az elektromos áramellátás is problémás, valamint az étkezőkben is „moslékszag” terjeng, mivel az ételmaradékokat nyitott hordóban gyűjtik.

A CATL a levélre válaszolva megjegyezte, hogy „az InParktól bérelt épületet eredetileg több célra tervezték”, és az irodák különböző tevékenységekre lettek kialakítva. Azonban az alkalmazottak azt is kifogásolták, hogy a helyszínen az irodák egy részét csak a gyártóegységen keresztül lehet megközelíteni, ahol védőfelszerelést kell viselni. A CATL ezt a gyakorlatot a nemzetközi biztonsági protokoll szerint indokolta.

A levélíró a helyszínre vezető út állapotát is kritizálta, megjegyezve, hogy a murvás út esős időben nehezen járható. A CATL válaszában elmondta, hogy az út építése a tervezett ütem szerint halad, és várhatóan idén novemberben befejeződik. A dolgozók a munkakörülmények javítását szeretnék elérni, de az otthoni munkavégzés iránti kérésüket elutasították. A levélíró szerint „félelem” uralkodik a munkatársak között, ami miatt a kormányhivatal munkavédelmi osztályához fordultak panaszukkal. A CATL megerősítette, hogy „elkötelezett amellett, hogy folyamatosan javítsa az alkalmazottak munkakörülményeit” a debreceni beruházás előrehaladása mellett.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek