Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vizsgálat indult a kastélyfelújítási program ügyében

10perc.hu
2024. 10. 08.
Vizsgálat indult a kastélyfelújítási program ügyében

Az OLAF vizsgálatot indít Lázár János kastélytörvénye ügyében. Nyolc kastély felújítása 22 milliárd forintból, köztük 13,3 milliárd EU-s támogatás.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított a Lázár János építési és közlekedési miniszter nevéhez fűződő kastélytörvény kapcsán, miután Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője feljelentést tett az ügyben - írja a Forbes. Az OLAF a gyanús pénzügyi műveleteket szeretné kivizsgálni, amelyek 8 meghirdetett kastély felújítását érintik, összesen 22 milliárd forintból, ebből 13,3 milliárd forint EU-s támogatásból.

A vizsgálat középpontjában Lázár János tavalyi kastély-örökbefogadási törvényjavaslata áll, amely lehetővé tenné, hogy a kormány magánkézbe adja az állami tulajdonban lévő kastélyok egy részét. Az első javaslatot Novák Katalin, akkori köztársasági elnök, tavaly decemberben megvétózta, míg a módosított verziót az Országgyűlés júniusban fogadta el. E törvény alapján a kormány 47 kastélyra írhat ki pályázatot, ahol az új tulajdonosoknak vállalniuk kell az ingatlanok felújítását és karbantartását.

A program keretében Lázár minisztériuma tízmilliós ügyintézési díjat is felszámít a kérelmekért. A kastélyokban elhelyezett közgyűjteményeket legalább évi 300 napon át látogathatóvá kell tenni, ezzel biztosítva a kulturális örökség védelmét és megőrzését. A fejlemények azt mutatják, hogy a kastélyfelújítási program nemcsak anyagi, hanem politikai feszültségeket is generál, ezért a részletes vizsgálatra elengedhetetlenül szükség van.



Van egy jó sztorid?
Légy a tudósítunk! Ha van egy jó történeted, írj nekünk a következő e-mail címre: hello (kukac) 10perc.hu

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek