Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kártalanítás nélkül: Pert indítanak a recski sárlavina károsultjai

10perc.hu
2024. 10. 04.
Kártalanítás nélkül: Pert indítanak a recski sárlavina károsultjai

A recski sárlavina károsultjai pert indítanak a kormány által visszavont kártalanítás miatt, miután a felelős cég nem fizetett kártérítést.

Recsken, a tavalyi sárlavina károsultjai összefogtak, hogy pert indítsanak a bíróságon, mivel eddig nem kaptak kártérítést. Magyar György, az ügyvédjük szerint a kártérítés ügyében a Fidesz-alelnök, Kósa Lajos barátjához köthető Andezit-Bau Zrt. felelőssége már egy állami vizsgálat által is megállapítást nyert, ám a károsultakat képviselő ügyvéd nem tudott megállapodni a céggel - közölte a 24.hu.

A kormány tavaly nyáron 500 millió forintot különített el a kártalanításra, de ezt idén visszavonták, és az érintettek most másodrangú állampolgárokként érzik magukat. Magyar kifejtette, hogy az ügyvéd a bíróság előtt szeretné érvényesíteni a károsultak jogait, mivel az Andezit-Bau Zrt. nem adott kártérítést, és a kormány is kiszállt az ügyből.

A recski sárlavina 2022 júniusában következett be, amikor a falura zúduló villámárvíz és iszaplavina miatt több mint húsz ingatlant kellett kiüríteni. A lakók különböző helyzetekben reagáltak a katasztrófára: volt, aki visszaköltözött, míg mások új ingatlan keresésébe kezdtek.

Az ügyvéd elmondta, hogy a bányát működtető Andezit-Bau Zrt. az idén nyáron is megpróbált egyezkedni, de a tárgyalások eredménytelenek maradtak. "Kártérítést ők nem adtak, az állam pedig most már hivatalosan is kiszállt ebből a történetből" - mondta Magyar.

Nagy Sándor, a falu független polgármestere arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy a bánya működésében csak átmeneti fennakadás történt, ám az Andezit-Bau Zrt. nem reagált a működéssel kapcsolatos kérdésekre.

Az állami támogatás visszavonása mögött az állhat, hogy a szakértők szerint a sárlavina nem okozott életveszélyt az ingatlanokban, ezért a kormány nem kívánja kártalanítani a károsultakat. A recski MR Lakásalap nonprofit szervezet eddig öt család helyzetén segített, de a kártérítésről továbbra sincs információ. A rendőrség nyomozása a bányát üzemeltető céggel kapcsolatban még folyamatban van, mivel foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A recski bányához köthető problémák rávilágítanak a NER-közeli vállalkozások felelősségére és a hatóságok tehetetlenségére a katasztrófavédelem és a természetvédelmi szabályozások terén.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek