Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rekordmennyiségű csempészett dohányt találtak

10perc/MTI
2024. 10. 03.
Rekordmennyiségű csempészett dohányt találtak

Több mint egymilliárd forint értékű adózatlan vágott dohányt találtak a pénzügyőrök Zalában egy román kamion rakterében a NAV tájékoztatása alapján.

Juhászné Prantner Etelka közleménye szerint a pénzügyőrök egy román rendszámú tehergépjárművet tereltek ki rutinellenőrzésre a 7-es főút letenyei határpontja közelében. A bemutatott okmányok alapján a járműszerelvény 16 tonna csomagolóanyagot szállított Lengyelországból Olaszországba.

A járőrök először a kamion fülkéjét vizsgálták át, ahol az egyik rekeszből előkerült a fuvarokmányon feladóként szereplő lengyel cég bélyegzője. A pecsétnyomó alapján a pénzügyőrök feltételezték, hogy hamisítással van dolguk, ezért a teljes árukészletet szemügyre vették volna, azonban a sofőr nem volt hajlandó együttműködni, ami még inkább gyanússá tette a szállítmányt.

A raktér felnyitásakor erős dohányszag csapta meg a pénzügyőrök orrát. Noha álcázásként három raklapnyi papírárut találtak, azok mögött fekete fóliába csomagolt kartondobozokban több mint 13 tonna vágott fogyasztási dohányra bukkantak.

A NAV munkatársai a több mint egymilliárd forint értékű adózatlan dohányterméket lefoglalták, és jövedékitörvény-sértés, valamint költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. A sofőrtől és váltótársától okmányokat és több mint nyolcezer euró készpénzt is lefoglaltak.

A két sofőrt költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, mivel a lefoglalt áru után 560 millió forint adót kellett volna megfizetni. A Zala Vármegyei Főügyészség indítványa alapján a bíróság letartóztatta őket, és akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők – írta a sajtóreferens.


Címkék:
#NAV

További cikkek