Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A pedofíliával vádolt pap beismerte tetteit az egyháznak, a bíróságon tagadott

10perc.hu
2024. 10. 03.
A pedofíliával vádolt pap beismerte tetteit az egyháznak, a bíróságon tagadott

R. Gábor, a pedofíliával vádolt egykori kiskunfélegyházi plébános, beismerte bűntetteit az egyházi vizsgálat során, bár a bíróság előtt tagadott.

A volt papot négy kiskorúval végzett szexuális cselekménnyel vádolják, és büntetőpere a múlt héten kezdődött a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon. Az ügyet zárt tárgyaláson tárgyalják a kiskorú áldozatok védelme érdekében - írta a 24.hu.

A volt plébános ügyével kapcsolatban megszólalt Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz egykori képviselője is, aki a vádlott sógornője. Ő azt írta: „Ami történt, számunkra döbbenet és leírhatatlan szenvedés, hiszen ennek előjelét családon belül nem tapasztaltuk.”

Bár R. Gábor a bíróságon tagadta a vádakat, a korábbi egyházi eljárásban beismerő vallomást tett és bocsánatot kért az áldozataitól. „A lefolytatott egyházi előzetes vizsgálat során a szóban forgó klerikus együttműködő volt, és több alkalommal – részben az eljárás előtt, részben pedig alatta – bocsánatot kért sértettjeitől.” – közölte a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye.

A vádirat szerint R. Gábor hittancsoportjába járó fiúgyermekekkel folytatott szexuális cselekményt. A vádak alapján a pap anyagi támogatással próbált közelebb kerülni áldozataihoz, és a szexuális visszaéléseket a plébánián követte el. Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit több rendbeli, hatalmi befolyással elkövetett szexuális visszaéléssel vádolja, és végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott, amely akár 15 évig is terjedhet.

R. Gábor utódja, Geszler Péter, a jelenlegi plébános, visszafogottan reagált a történtekre, amikor megkeresték. Bár elismerte, hogy ismerte R. Gábort, hangsúlyozta, hogy az egyház és a hatóságok megtették a szükséges lépéseket az ügy kapcsán. „Nekünk most az egyházközség lelki épülésére kell koncentrálnunk” mondta, jelezve, hogy nem kíván állást foglalni a vádakkal kapcsolatban. Elmondása szerint a közösség vegyesen reagált a történtekre: egyeseket mélyen megrázott, míg mások nem hitték el a vádakat.

A volt plébános egykori ministránsa, Dudás Mátyás is megszólalt az ügy kapcsán. A férfi Jánoshalmáról érkezett, ahol R. Gábor korábban szolgált, hogy jelen legyen a tárgyaláson, bár azt végül lekéste. Dudás mélyen együttérez a vádlottal, és elmondta, hogy sok pozitív élménye fűződik a paphoz, aki segítőkész volt és hajléktalanokat is támogatott. „Szabályosan összeomlottunk" amikor hallottuk a híreket – mondta, hozzátéve, hogy a közösségük tagjai közül sokan nem tudják elhinni a vádakat, hiszen korábban soha nem tapasztaltak semmi gyanúsat.

További cikkek