Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Duna Párt: Új ellenzéki formáció?

10perc.hu
2024. 10. 03.
Duna Párt: Új ellenzéki formáció?

Magyar Péter úgy véli, hogy felmerült a Duna Párt létrehozása az ellenzéki térfélen, de ezt több politikus is tagadta.

A Telex egyik élő adásában Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke azt állította, hogy Budapest ellenzéki országgyűlési képviselői új formációt szerveznek Duna Párt vagy Duna Egyesület néven, amely a 2026-os választásokon a Tisza Pártot próbálná együttműködésre kényszeríteni. Magyar hangsúlyozta, hogy pártja nem kíván részt venni ilyen politikai manőverekben, és kijelentette: „Jó szerveződést, jó Duna Pártot és Duna Egyesületet, a Tisza akkor is áradni fog 2026-ban.” közölte a Telex.

Bár Magyar nem részletezte, honnan származik az információ, több ellenzéki politikus cáfolta, hogy ilyen terv létezne. Hadházy Ákos, Zugló képviselője például kijelentette: ,,Gyorsan szögezzük le: én nem tudok arról, hogy az általam ismert közéleti szereplők részéről bárki is „Duna Egyesületet/Pártot” szervezne. Én biztosan nem, és egyáltalán nem beszéltem erről az általa megnevezett személyekkel." Hadházy fontosabbnak tartja, hogy az ellenzék hogyan tudná kiharcolni a 2026-os választásokon a fair versenyt a kormányoldallal szemben.


Szabó Tímea szintén cáfolta a Duna Párt megalakításának tervét, mondván, hogy semmi alapja sincs ennek a feltételezésnek. Szabó rámutatott arra, hogy nem szabad az ellenzék különböző szárnyait ellenségként kezelni, hiszen sok tisztességes politikus dolgozik más eszközökkel ugyanazon célok elérése érdekében. ,,Hadházy Ákoshoz hasonlóan jelzem: én sem szervezek pártot, no pláne nem egy, a jelen körülmények között meglehetősen fantáziátlannak hangzó „Duna” néven. Ha valóban Ungár Pétertől származik ez az információ, akkor a jövőben javaslom a több forrásra kiterjedő ellenőrzést." - részletezte posztjában.


A Duna Párt ötletéről szóló hírekre Karácsony Gergely főpolgármester is reagált, jelezve, hogy ő nem vesz részt semmilyen ilyen formáció létrehozásában, és a következő években nem kíván országos pártpolitikával foglalkozni.

Annak ellenére, hogy több politikus is elutasította a Duna Párt létezését, háttérbeszélgetések során többen is elismerték, hogy gondolatkísérletként felmerült egy új, progresszív baloldali formáció létrehozása. A Duna Párt elnevezés egyes beszélgetések során „viccként” vetődött fel, és nem volt hivatalos kezdeményezés az ügyben.

A háttérben zajló diskurzusok arra is utalnak, hogy néhány ellenzéki politikus szerint szükség van egy új, hiteles baloldali alternatívára, amely kihívást jelenthetne a Tisza Pártnak. Az elképzelés azonban még gyerekcipőben jár, és jelenleg semmilyen konkrét lépés nem történt a Duna Párt vagy bármely más új politikai formáció megalapítása érdekében.

Magyar Péter kijelentései mögött a háttérben állhat az a szándék, hogy megelőzze a budapesti ellenzéki képviselők és a Tisza Párt közötti bármilyen esetleges együttműködést, hiszen a Tisza Párt érdeke, hogy 2026-ban az ellenzéki térfélen egyedül maradjon.

Főkép forrása:
TISZA Párt Facebook

További cikkek