Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ungár Péter: Az LMP már nem része az intézményes ellenzéknek

10perc.hu
2024. 08. 23.
Ungár Péter: Az LMP már nem része az intézményes ellenzéknek

Ungár Péter értékeli az EP-választásokat és az LMP jövőjét, kiemelve, hogy a párt már nem illeszkedik az intézményes ellenzéki keretek közé.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a június 9-i választások után hosszas hallgatás után végre kifejtette véleményét. A választások hatása annyira megdöbbentette, hogy időre volt szüksége, hogy átgondolja az eseményeket és levonja a következtetéseket. A választások kimenetele, különösen az EP-választás eredménye, csalódást okozott számára, és az LMP számára is tanulságos volt - tette közzé a Telex.

Ungár Péter nem mondott le a párt vezetéséről, bár az EP-lista vezetését hibás döntésnek tartja. Szerinte nem csupán a saját szerepe, hanem a politikai helyzet is hozzájárult az eredményhez. Az LMP az önkormányzati választásokra helyezett nagyobb hangsúlyt, ahol félsikereket értek el, de a főpolgármester-jelölés nem úgy alakult, ahogy szerették volna.

Az LMP kicsekkolt az intézményes ellenzékből, és Ungár Péter szerint a párt nem illeszkedik többé a hagyományos ellenzéki keretek közé. Az intézményes ellenzék alatt nemcsak a pártokat, hanem a tágabb társadalmi közegre gondol. Az LMP, Ungár Péter elmondása szerint, nem tudott megfelelően reagálni a Magyar Péter-jelenségre, amely az ellenzéki politikai struktúra gyökeres átalakulását eredményezte.

A következő lépések között Ungár Péter hangsúlyozza, hogy az LMP nem biztos, hogy részt vesz az ellenzéki összefogásban 2026-ban. A párt számára fontos, hogy olyan alternatívát képviseljen, amely középen áll és megőrzi saját identitását. Ungár Péter kritikusan tekint Magyar Péterre, akit radikális politikai állításai miatt tart távolságtartóan.

A főpolgármesteri jelölés kapcsán Ungár Péter megerősítette, hogy Vitézy Dávid jelölése helyes döntés volt, és a jövőben is támogatná. A politikai helyzetet úgy értékeli, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem tudott megbirkózni az elégedetlenséggel, amely a budapestiek körében jelen volt.

Az LMP jövője nem világos, és a párt számára fontos kérdés, hogy milyen szerepet vállaljon a politikai palettán. Ungár Péter szerint, ha az LMP egyedülálló alternatívát kíván nyújtani, akkor fontos, hogy megőrizzék saját politikai identitásukat, és ne csupán egy zöld ellenzéki pártként jelenjenek meg. Az is szóba került, hogy Ungár Péter törli politikai Facebook-oldalát, mivel úgy véli, hogy az online jelenlét nem járul hozzá érdemben a politikai diskurzushoz.

Főkép forrása:
Ungár Péter Facebook oldala
Címkék:
#Politika

További cikkek