Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tüntetést tartottak a paksiak, és megszólalt a fideszes polgármester is

10perc.hu
2024. 08. 07.
Tüntetést tartottak a paksiak, és megszólalt a fideszes polgármester is

Pakson tüntettek a kormány döntése ellen, amely elvonja az atomerőmű bevételeit. Szabó Péter fideszes leköszönő polgármester pedig sajnálja, de egyetért ezzel a lépéssel.

Pakson, a városháza előtt tartott tüntetést az októberben hivatalba lépő ellenzéki városvezetés, tiltakozva a kormány azon döntése ellen, amely különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. Az eseményen a város korábbi polgármesterei, Herczeg József és Hajdu János is jelen voltak - írta a 24.hu.

"Nem harcolni akarok öt évig a kormányzattal, hanem eljuttatni a szavunkat odáig, és utána érdemben, egyenes gerinccel tárgyalni velük. Mert ennek a városnak jár ez a pénz. Ezt a pénzt mi termeltük meg. Az itt élő mérnökök, szakemberek, technikusok és szakmunkások. Ők termelik meg ezeket az adóforintokat azért, hogy utána ők jó viszonyok között tudják élni az életüket, és nem azért, hogy Kalocsán vagy Dombóváron vagy más településen legyen belőle kettő pad," mondta Heringes Anita, Paks megválasztott polgármestere. 

Heringes felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy álljanak ki közösen a városukért, és bírálta a leköszönő fideszes polgármester, Szabó Péter támogatását a kormány döntésével kapcsolatban.

Heringes szerint a kormány a város működéséhez szükséges pénzt vette el. „Küzdeni fogok, nem adom fel, de önök se adják fel” – jelentette ki Heringes, aki kemény tárgyalásokat ígér a kormányzattal.

Az augusztus elsején megjelent kormányhatározat különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén található, az atomerőmű kapacitásának fenntartására és az ahhoz kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ingatlanokat. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonjoga a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül.

Az ügy kapcsán kedd délután Pakson rendkívüli ülést tartottak, ahol a képviselők úgy döntöttek, hogy visszamondanak egy 4,3 milliárd forintos buszbeszerzést, hogy elkerüljék a későbbi fenntartási költségek terheit. 

Paks fideszes polgármesterének véleménye

A leköszönő polgármester sajnálja, de viszont egyetért azzal, hogy elvonják a költsétvetésük egyharmadát, azaz 7 milliárd forintot - közölte a Telex. Szabó Péter ezen mondatát Heringes Anita, Paks megválasztott polgármester pedig élesen bírálta. A leköszönő polgármester pedig a készült interjú során sok esetben nem adott választa feltett kérdésekre.



Főkép forrása:
24.hu Facebook oldala
Címkék:
#Tüntetés

További cikkek