Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szülők és korábbi tanítványok is nyilatkoztak a jászberényi edzőről

10perc.hu
2024. 07. 24.
Szülők és korábbi tanítványok is nyilatkoztak a jászberényi edzőről

Több tanítvány is megszólalt a jászberényi karateedzőről.

Az egész országot sokkolta a videó, amelyen A. Tibor, egy jászberényi karateedző, felrúgott egy 7 éves kisfiút. Azóta egyre több állítólagos áldozat szólal fel. Négy volt tanítvány nyilatkozott az rtl.hu-nak, részletezve a gyerekkori karateedzéseken átélt traumáikat. Egyikük elmondta, hogy amikor megsérült, A. Tibor szándékosan a sérült testrészére ütött. Mások sírva és félve mentek edzésre, egy tanítvány pedig felidézte, hogy egy véletlen rúgásért gyomorszájon rúgták, és a földön maradt.

A. Tibor nevével fémjelzett jászberényi harcművészeti egyesületbe járt tanítványok közül négyen – férfiak és nők vegyesen – írásban válaszoltak az rtl.hu kérdéseire. Többségük 4-4 és fél évet töltött az edző keze alatt, de volt, aki több mint 10 évig tanult nála. Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még mindig kísértik őket. A régi edzőtársaikkal többen a mai napig tartják a kapcsolatot, és van, akinek a karate most is az élete része.

Ugyanakkor borzongva gondolnak vissza A. Tibor edzéseire, ahol rendszeres volt az agresszió. „Rengetegszer kaptunk büntetést azért, ha valamit elrontottunk, nem úgy állt a hajunk, nem volt tiszta a ruhánk, stb. Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem róla beszélni. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is” – mesélte egy volt tanítvány. Egy másik volt küzdősportoló arról számolt be, hogy A. Tiborral átélt élményei bizalmatlanná tették későbbi edzői irányába, és végül felhagyott a sporttal. Úgy fogalmazott: „A karate mint sport és mozgás jó hatással volt a mozgáskoordinációmra és az erőnlétemre, ugyanakkor későbbi edzőimmel szemben bizonytalan és távolságtartó voltam, nem tudtam egészséges viszonyt kialakítani. Ezért az egyesületi és csapatsportokkal végleg felhagytam 14 évesen.”

Az edzéseken A. Tibor a beszámolók szerint rendszeresen alkalmazott testi fenyítést. Több volt tanítvány megerősítette, hogy a „Comb vagy gyomor?” kérdés gyakran hangzott el, és az edző a választól függetlenül sújtott le. Ketten újabb példákat is hoztak a büntetésekről. „Nem ez a legsúlyosabb eset, de számomra mindenképpen meghatározó volt – idézte fel egyikük. – Edzés közben megsérült a lábujjam, és amikor szóltam az edzőnek, hogy mennyire fáj, olyan erővel csapott rá, hogy az egész lábfejem sajgott. Bicegve csináltam végig az edzést, könnyek között, mert nem akartam súlyosabb büntetést kapni.”

Egy másik tanítvány arról mesélt, hogy egy edzésen új tagokkal kellett küzdeniük. „Véletlenül orron találtam egy újoncot, az edző pedig odament hozzá és pátyolgatni kezdte. Én elnézést kértem, de A. Tibor rám se nézett, csak egy oldalirányú rúgással gyomorszájon talált, és messzire repültem. A földön fekve alig bírtam lélegezni. Ekkor fölém állt és elkezdett üvölteni. Nem maradtak meg a szavai, de nem mertem felnézni rá, de még sírni sem. Az edzés folytatódott, mintha semmi sem történt volna.”

Az ilyenfajta fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak. „Ez volt a módszere a testi-lelki edzéshez kortól és nemtől függetlenül” – mondta egyikük. „Erődemonstráció, megfélemlítés. És mindezt úgy, hogy a tanonc érezte magát hibásnak. Sosem gondoltam, hogy nem normális, ami történik körülöttünk a dojóban, azt gondoltam, ez az út ahhoz, hogy erős és kemény karatés legyek.” Amikor megtudták, hogy volt edzőjük szerepelt a kalandpark által közzétett videón, az emlékek az edzőteremben átélt büntetésekről újra a felszínre kerültek. Egyikük azt írta: „Régen, 15 éve is hasonló fegyelmezési módszereket alkalmazott, ki tudja, hány gyereknek kellett azóta ugyanezt átélnie.”

Az edző bocsánatkéréséről mindannyian azt írták, hogy nem tartják őszintének, és úgy gondolják, A. Tibor csak azért fogalmazta meg, mert a felvétel nyilvánosságra került. „Soha nem fogja megbánni, amiket tett. Csak azt bánja, hogy most nem tagadhatja le a tettét. Próbálja magát védeni, mert a több évtizedes kegyetlenkedése végre nyilvánosság elé került” – írta egyikük, aki reméli, hogy ezután A. Tibor „több gyerek életébe nem tud már belerondítani.”

„Mi nem tudtunk tenni ez ellen semmit a múltban, nem volt okostelefon, és nem készültek ilyen felvételek. Nagy kő esett le a szívemről, amikor megszabadultam a dojótól. Évekig azt gondoltam, a társaim magatartásával volt a baj, és azért szorongtam ott. Később, amikor velük újra összesodort az élet, már körvonalazódott bennem, hogy egyedül A. Tibor volt az, aki miatt ilyen negatív érzések maradtak számomra a karatéból” – fogalmazta meg egy másik tanítvány.

A. Tibor a megkeresésekre nem reagált, így nem válaszolt volt tanítványai állításaira, azonban szombaton nyilatkozott az RTL Híradónak, ahol minden ellene felhozott vádat tagadott. Azt állítja, hogy nem bántotta a tanítványait, hanem „a harcművészeti szellemiségnek megfelelő módon, sportszakmailag és pedagógiailag helyes módon tanítom őket. Ebben természetes módon nem lehet elkerülni különféle ütések, rúgások becsapódását az edzőteremben.”

Egy szülő azzal vádolja a jászberényi karateedzőt, hogy egy alkalommal úgy megrúgta hatéves gyerekét, hogy bepisilt. „Kérdeztem, hogy mitől lett pisis. Mondta, hogy azért, mert Tibi bácsi úgy bokán rúgta, hogy bepisilt ott, edzés közben.” - írta meg a Telex.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek