Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Medián: A DK szavazók többsége szerint is akadályozza az ellenzéket Gyurcsány Ferenc

10perc.hu
2024. 07. 18.
Medián: A DK szavazók többsége szerint is akadályozza az ellenzéket Gyurcsány Ferenc

A Medián reprezentatív felmérése alapján több DK-szavazó szerint is akadályozza az ellenzéki politikát Gyurcsány Ferenc.

A Medián legfrissebb felmérése szerint az ellenzéki választók 80 százaléka úgy gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét. Még a Demokratikus Koalíció (DK) szavazóinak többsége is hasonlóan vélekedik - közölte a Telex.

Gyurcsány Ferenc pár napja számolta ki, hogy ő csak egytizenketted részben felelős az ellenzék négy kétharmados vereségéért, és annak ellenére, hogy a DK kudarcos választási eredményt ért el, nem kíván lemondani vagy visszavonulni a közélettől. Ehelyett azt ígérte, hogy mostantól minden politikai csatát meg fog vívni.

A felmérés szerint az ellenzékiek mindössze 11 százaléka érzi úgy, hogy „a kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsány Ferenc részvételére”. A Medián korábbi, 2017-es és 2021-es felmérései is hasonló kérdéseket tettek fel, ahol hét éve az ellenzéki választók kevesebb mint fele, három éve pedig 57 százaléka gondolta úgy, hogy a DK elnöke akadálya a kormányváltásnak.

A legújabb eredmények különösen meglepőek, mivel még a DK szavazói sem állnak ki egyöntetűen pártelnökük mellett. A legelutasítóbbak a 30 év alatti fiatalok: körükben csupán 1 százalék gondolja szükségesnek Gyurcsány Ferenc részvételét az ellenzék sikeréhez.

Gyurcsány Ferenc a Telex műsorában adott interjújában kijelentette, hogy Magyarországnak nem Gyurcsány-problémája van, hanem Orbán-problémája. Hangsúlyozta, hogy szerinte ő és közössége jól szolgálják a hazát, és nincs szándékában visszavonulni. „Én szerintem pokolian jól szolgálom a hazámat ezzel a közösséggel, pokolian jó hazafiak vagyunk” – fogalmazott.

A felmérést július 4. és 10. között végezte a Medián 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva súlyozással korrigálták, így az jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. A hibahatár +/- 3,5 százalék.


Főkép forrása:
Gyurcsány Ferenc (Facebook)

További cikkek