Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen a NAIH

10perc.hu
2024. 07. 04.
Vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen a NAIH

Az átlathatatlan szerződések miatt indított eljárást a NAIH.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) átláthatósági eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen, mivel az nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségeinek. A vizsgálatot egy olvasói bejelentés indította el, amely szerint a hivatal nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó szerződéseit és kifizetéseit a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban - közölte a 24.hu.

A NAIH 50 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a hivatalra, ha az nem teljesíti kötelezettségeit 15 napon belül. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke tájékoztatása szerint az átláthatósági eljárást hivatalból indították meg.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február 1-jén alakult, de hónapokig átláthatatlanul működött: nem volt honlapja, nyilvános elérhetősége, és a hivatal szervezeti struktúrája sem volt ismert, kivéve a Lánczi Tamás elnököt, aki ötmilliós fizetést kapott. A hivatal célja épp az átláthatóság növelése lett volna, ami miatt különösen problémásnak tűnt a titokzatos működés.

A 24.hu május végén érdeklődött a NAIH-nál a hivatal működésével kapcsolatban, amit követően a Szuverenitásvédelmi Hivatal közzétett néhány közérdekű adatot, és létrehozta honlapját is a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu címen. A honlapon elérhetővé vált a közérdekű adatok menüpont, ahol a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája is megtalálható.

A NAIH június 10-én észlelte, hogy a hivatal elindította honlapját, ezért a további eljárás szükségtelenné vált.

Főkép forrása:
Szuverenitásvédelmi Hivatal (hivatalos oldal)

További cikkek