Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megválasztották Magyarország első színes bőrű női polgármesterét

10perc.hu
2024. 06. 26.
Megválasztották Magyarország első színes bőrű női polgármesterét

Egy pest megyei településen választották meg Magyarország első színes bőrű női polgármesterét, Mwajas Krisztát.

Mwajas Kriszta Magyarország első színes bőrű női polgármestere lett, miután a Pócsmegyer településen tartott választásokon egy szavazattal győzött a 22 éve hivatalban lévő Németh Miklós ellen – írta a Blikk. A Helyi Erők nevű civil szervezet jelöltjeként induló Mwajas nemcsak a település, hanem az ország történetében is jelentős szereplővé vált, mint a harmadik színes bőrű magyar politikus - közölte a 24.hu.

Mwajas Kriszta elmondása szerint nem szembesült előítéletekkel a kampánya során: "Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket, hogy nő létemre miért akarok elindulni. Nekem meg ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt. Nem volt téma. Édesapám kenyai származású, de én Budapesten születtem. (…) Sőt, mondok még valamit, nem csak, hogy nő vagyok, színes bőrű, de még a hajam is kék és tetoválásom is van."

A közel háromezer fős Pest megyei település új vezetője korábban filmes utómunka-rendezőként dolgozott. Mwajas a helyi lakók aktív közreműködésével tervezi Pócsmegyer fejlesztését, és a közösségi szemléletváltás fontosságát hangsúlyozza.

"Valahogyan kell saját bevételt szereznünk, mert az ilyen kicsi települések iszonyatosan szoros nadrágszíjjal működnek, a pénz éppen a talpon maradásra elég, hiszen az állami támogatáson kívül más bevételünk nem nagyon van. Viszont rengeteg értékünk van, amit ki tudnánk használni. Két oldalról ölel bennünket a Duna, sőt van egy gyönyörű tavunk és csodálatos természeti értékek vesznek körül. Tehát minőségi turizmust építhetünk ki" – mondta Mwajas a lapnak.




Címkék:
#Politika

További cikkek