Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Gyurcsány Ferenc marad a DK élén, keményen bírálta az ellenzéket

10perc.hu
2024. 06. 26.
Gyurcsány Ferenc marad a DK élén, keményen bírálta az ellenzéket

Gyurcsány 43 percben, 33 pontban fejtette ki a párt helyzetét, és többször idézett Bibó Istvántól.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, egy hosszú Facebook-videóban értékelte a választások utáni helyzetet, és határozottan kijelentette, hogy nem mond le pozíciójáról.

Gyurcsány Bibóra hivatkozva kifejtette, hogy a bajban lévő közösségek gyakran torzítottan látják a világot, hogy azt hihessék, van esélyük a győzelemre, ám valójában csak „a hamis helyzetben élő közösség hamis helyzetének fenntartására” futja nekik. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéki közösség „álmegoldásokba” rohant, és képtelenné vált arra, hogy logikusan megtalálja a baj okát.

A DK elnöke szerint a szembenézés hiányának következménye Trianon máig fájó sebe, illetve a rendszerváltás visszásságainak el nem rendezése. Több percen keresztül hangoztatta az „őszinte szembenézés” fontosságát, majd a Fidesz és a kormány kritikájára tért át.

Gyurcsány élesen bírálta a Tisza Pártot, amely szerinte azzal a céllal jött létre, hogy „egyszerre zavarják el Orbánt és Gyurcsányt”, de ennek az lett az eredménye, hogy „a Fidesz kevesebbet, mi ennél lényegesen többet veszítettünk” a választásokon. Elismerte, hogy a Tisza Párt meglepően nagy támogatást szerzett, míg a DK a várakozások alatt teljesített.

„Mi tagadás, a Tisza hatalmas meglepetést okozva hatalmas támogatást szervezett, mi a várakozások alatt teljesítettünk” – mondta Gyurcsány, majd hozzátette, hogy az ellenzéki oldalon sokan úgy vélik, csak az ő elmozdításával lehet Orbánt leváltani. „Vannak olyanok, akik azt gondolják, amit a DK gondol, akik támogatják a pártvezetést, és rájuk szavaznak.”

Gyurcsány a „gyurcsányozás” jelenségéről is beszélt, amely szerinte 2004 óta létezik, és rengeteg közpénzt költött rá a Fidesz.

„Nem vagyok tökéletes, a mai napig követek el hibákat, tévedéseket. A miniszterelnökségről másfél évtizede lemondtam” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a róla szóló viták az ellenfelei által alakított „tudatosan és rengeteg pénzért felépített” képekről szólnak. A rendszer mumusokat teremt: Soros, Brüsszelt, vagy engem ajánl fel erre a szerepre” – idézte ismét Bibót.

Gyurcsány szerint több ellenzéki vezető is elfogadja az ő „diabolizálását”, és ha érdekük, ők is gyurcsányoznak. Ugyanakkor őt nem nagyon izgatja ellenfelei véleménye. Zárásként kijelentette:

„Úgy látjuk, hogy a mai helyzetben a mostani a DK legerősebb felállása, legjobb csapata. Ez akkor is igaz, ha egyikünk sem gondolja, hogy tökéletesek vagyunk. Így aztán az elnök és az elnökség, én és az elnökség, folytatjuk a munkát.”

Főkép forrása:
Gyurcsany Ferenc Facebook oldala
Címkék:
#Politika

További cikkek