Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Miért vannak még mindig kint Budapest utcáin a választási plakátok?

10perc.hu
2024. 06. 25.
Miért vannak még mindig kint Budapest utcáin a választási plakátok?

Szétszórt plakátok hevernek Budapest utcáin a 2024-es választás után, van ami a forgalmat is nehezíti, ám kiderült mikor kell őket eltávolítani.

Ahogy arról lapunk is korábban beszámolt, Budapest még nem nevezte ki végleges polgármesterét, ám a plakátok és táblák továbbra is a város közterületeit szennyezik. 

Az Economx megkereste a Nemzeti Választási Irodát, hogy megtudja, mi történik a plakátokkal a választás során.  Az NVI elmagyarázta, hogy a választási törvény értelmében a plakátok elhelyezőjének vagy érdekében elhelyezőjének

harminc napon belül el kell távolítania azokat, ellenkező esetben az eltávolítás költségeit viselni kell.

Azonban az esetleges szabályszegés következményeinek alkalmazása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, nem pedig a választási bizottságokéba.

Patyi András, az NVB korábbi elnöke 2014-ben kiadott iránymutatása szerint a választási plakátok eltávolítása nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe. 

Ennek alapján a helyi önkormányzatok felelőssége, hogy gondoskodjanak a közterületek tisztán tartásáról.

A Nemzeti Választási Bizottság érvelése szerint a választási kampányidőszak végeztével a plakátok eltávolítása nem tekinthető választási kampány részének, így ez a feladat az önkormányzatok kötelessége.

Az NVI továbbá javasolta az Economx-nak, hogy a közterületeken maradt választási plakátokkal kapcsolatban forduljanak az illetékes helyi önkormányzatokhoz. A jogi szabályozás értelmében az állam tehát nem kívánatos, hogy beavatkozzon ebben a helyzetben.

Korábban a 24.hu is beszámolt a Budapest Közút Zrt. közleményéről, amiben kitértek arra, 

hogy a választási plakátok a zebrákon átkelni szándékozó gyalogosok, a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát is akadályozzák.

Korábban a 10perc.hu-n megírtuk, hogy újra számolják az érvénytelen szavazatokat a budapesti főpolgármester-választáson.

Főkép forrása:
Vitézy Dávid Facebook oldal

További cikkek