Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Völner- Schadl ügy: Az Ügyészség nyomozásának részletei

10perc.hu
2024. 06. 20.
Völner- Schadl ügy: Az Ügyészség nyomozásának részletei

Délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, amelyben közölték a Magyar Péter által rögzített hangfelvétel utáni nyomozás eredményeit.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség lezárta a nyomozást a Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel kapcsolatos hangfelvétel ügyében, amelyet Varga volt férje, Magyar Péter készített 2023 januárjában. A felvételen Varga arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzatták a rájuk vonatkozó részeket a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiból - közölte a Telex.

Az ügyészség három fő kérdést vizsgált: jelezte-e bármelyik kormánytag a korrupciós bűncselekményekről szerzett tudomását, manipulálták-e a nyomozati iratokat, és szólt-e valaki Völner Pálnak 2021 tavaszán, hogy nyomoznak ellene. Az ügyben Varga Juditot, Gulyás Gergelyt és Rogán Antalt is tanúként hallgatták meg. Az ügyészség megállapította, hogy a nyomozati iratokat senki sem manipulálta, és a pletykák nem bizonyíthatók.

A hangfelvételen említett Tónira, Barbarára és Ádámra vonatkozó utalásokat is megvizsgálták, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Az ügyészség szerint Völner Pált 2021 tavaszán nem figyelmeztethették előre, mivel ebben az időszakban még nem hallgatták le. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy Völnert Schadl letartóztatása előtt értesítették volna.

A nyomozás során kilenc tanút hallgattak meg, és közel 17 ezer oldalnyi anyagot vizsgáltak át. Magyar Péter szerint Rogán emberei kihúzták a rájuk vonatkozó részeket az ügyészségi iratokból, de erre sem találtak bizonyítékot. Az ügyészség szerint egyetlen kormánytag vagy hivatali személy sem mulasztotta el a feljelentési kötelezettséget.

A hangfelvétel részleteit elemezve az ügyészség arra jutott, hogy Varga és Magyar közötti beszélgetés nem tartalmaz olyan információkat, amelyek nyomozati iratokból származnának. Az ügyészség végül bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, mivel nem találtak bizonyítékot arra, hogy Völnert figyelmeztették volna.

A nyomozás eredményei szerint nem tűntek el bűncselekményekre utaló bizonyítékok az iratokból, és sem Schadl Györgyöt, sem Völner Pált nem figyelmeztették előre. Rogán Antal és Völner Pál közötti telefonbeszélgetések és találkozók sem bizonyították, hogy előre szóltak volna nekik a nyomozásról.

Magyar Péter kritikusan nyilatkozott az ügyészség tájékoztatójáról, véleményét Facebookon közölte: "Egészen szürreális sajtótájékoztatót tart jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség a Rogán-Völner-Schadl ügyben. Mintha az 1950-es években lennénk. Az ügyészek izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt. Ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek. A sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogom az ügyészség állításait. Illetve mindenkinek megígérem, hogy amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni."

Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek