Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter - Döntött az Európai Néppárt, felvették a Tisza Párt EP-képviselőit

10perc/MTI
2024. 06. 18.
Magyar Péter - Döntött az Európai Néppárt, felvették a Tisza Párt EP-képviselőit

Magyar Péter közölte, hogy a néppárti frakció 97 %-os támogatással felvette a TISZA Párt képviselőit Európa legerősebb politikai csoportjába.

A Tisza Párt prioritása, hogy "visszavegyük hazánkat" a kormánytól, amely Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb és második legszegényebb tagországává tette - jelentette ki Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Brüsszelben azt követően, hogy pártja képviselőit felvette soraiba az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója.

Magyar Péter az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Tisza Pártnak a magyarországi változás érdekében végzett munkáját Budapestről irányítja majd, erről azonban a közösségi oldalán koraeste ad majd tájékoztatást.
Kijelentette: az embereknek elegük van a korrupcióból, a hazugságokból és a propagandából, ezért "lépésről lépésre, napról napra vissza kell venni hazánkat a kormánytól".

Emlékeztetett: pártja az európai parlamenti választásokon a szavazatok mintegy 30 százalékát szerezte meg, ezzel hét helyet kapott az Európai Parlamentben. Ez a "legjobb eredmény" Magyarországon 2006 óta az ellenzéki pártok között, amíg a kormánypárt a "legrosszabb eredményt érte el" 2009 óta - mondta. "A tánc tehát csak most kezdődik Magyarországon" - emelte ki.

A Tisza Pártnak az Európai Néppárt EP-frakciójába való felvételével kapcsolatban Magyar Péter úgy fogalmazott: "büszke vagyok arra, hogy bekerültünk az EPP-be, az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjába, ahol valóban a magyar állampolgárok érdekeit tudjuk képviselni".
Közölte, pártja "konstruktív módon" fog együtt dolgozni az Európai Unióval az EPP-n belül. Hangsúlyozta, az Európai Parlament részéről új megközelítésre van szükség Magyarországgal kapcsolatban. Elmondta, pártjának prioritása lesz egyebek mellett az uniós értékek feltételezett veszélyeztetése miatt Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárás, valamint a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben indított eljárás lezárása.

Kijelentette: a Tisza Párt EP-képviselői az Európai Parlamentben, olyan szakbizottságok munkájában fognak részt venni, amelyek - szavai szerint - "fontosak a magyar embereknek". Ilyen az energia, a környezetvédelem, a versenyképesség, a mezőgazdaság kérdése - sorolta. Elmondta továbbá, azon fognak dolgozni, mint ellenzéki párt, és mint EP-delegáció, hogy Magyarország előre tudjon lépni, és hogy a 2024-2029 közötti ötéves ciklusban a "kormányzati korrupció, és a jogállamiság be nem tartása" miatt blokkolt uniós pénzeket Magyarország megkaphassa.

"Mindent el fogunk követni, hogy a magyar emberek életszínvonalát növelhessük, valamint, hogy az EU-t valamennyivel közelebb hozzuk a magyarokhoz" - fogalmazott.
Közölte azt is, hogy pártja tanulmányozni fogja az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének prioritásait, és amennyiben azok a magyar emberek és az európaiak érdekét szolgálják, akkor támogatni fogják azok elérésében mind az elnökséget, mind a magyar kormányt.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a Tisza Pártnak az ukrajnai háborúval kapcsolatban "világos álláspontja van": Vlagyimir Putyin orosz elnök az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat. Ukrajnának és népének joga van megvédeni területét - hangoztatta. "Osztjuk a kormány álláspontját: Magyarország sem csapatokat, sem fegyvereket nem küld Ukrajnába" - fogalmazott. Az EPP megértette a "sajátosan érzékeny magyar helyzetet", szem előtt tartva az ukrajnai magyar kisebbség érdekeit - tette hozzá Magyar Péter.

Magyar Péter később a Facebook oldalán bejelentette, hogy mégis felveszi európai parlamenti mandátumot.

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek