Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már a beszédből megállapíthatók a demencia korai tünetei

10perc.hu
2024. 06. 16.
Már a beszédből megállapíthatók a demencia korai tünetei

Szingapúri kutatók új módszert fejlesztettek ki a demencia korai diagnosztizálására, amely a természetes beszéd mintázataira összpontosít.

Egy új tanulmány szerint a demencia korai nyelvi jelei kimutathatók az idősek természetes beszédének tanulmányozásával, amelyet a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói végeztek. A kutatás vezetői a NUS Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának ELTS Tanszékén és a Yong Loo Lin Orvostudományi Iskolán dolgoztak együtt.

A vizsgálat kognitívan egészséges emberek beszédét hasonlította össze azokkal, akik enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvednek, hogy azonosítsák a demencia korai nyelvi jeleit. Az eredmények szerint az MCI-vel rendelkezők kevesebbet beszéltek, és kevesebb, de absztraktabb főnevet használtak a mindennapi beszédben, ami összhangban van az Alzheimer-kórral.

A kutatók 148, 60-70 év közötti szingapúri résztvevő természetes beszédét rögzítették digitális hangrögzítőkkel egy hétköznapi környezetben. Az eredmények alapján az amnesztikus MCI-vel rendelkezők beszéde mutatta a legjellemzőbb változásokat, például kevesebb igét és absztraktabb főneveket használtak, ami a nyelvi képességeik korai hanyatlására utal.

Az új megközelítés lehetővé teszi, hogy nem invazív és költséghatékony módon, a mindennapi életben tapasztalható nyelvi jeleken keresztül korábban diagnosztizálják a demenciát. 

A kutatócsoport jövőbeli tervei közé tartozik nyelvi alapú beavatkozási stratégiák kidolgozása az amnesztikus MCI-ben szenvedők számára, hogy segítsék őket a nyelvi nehézségeik kezelésében és a betegség előrehaladásának lassításában.

Címkék:
#Egészség

További cikkek