Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Závecz: a magyarok többsége kihagyná a kormányt az EU-s pénzek kiosztásakor

10perc.hu
2024. 06. 05.
Závecz: a magyarok többsége kihagyná a kormányt az EU-s pénzek kiosztásakor

A Závecz Research kutatása alapján a magyarok többsége direkt módon osztaná el az EU-s pénzeket.

A Závecz Research reprezentatív kutatása szerint a magyarok többsége inkább az önkormányzatokra, civil szervezetekre és vállalkozásokra bízná az EU-s pénzek elosztását, a kormány helyett. A felmérés az RTL számára készült, és rávilágít arra is, hogy a magyarok nagy része csatlakozna az Európai Ügyészséghez - közölte a telex.

A Závecz Research a válaszadókat egy ötös skálán kérte meg arra, hogy értékeljék, mennyire bíznak az Európai Unióban a források felhasználásának felügyeletében. Mindössze 6 százalékuk mondta, hogy teljes mértékben bízik az EU-ban, míg 14 százalékuk egyáltalán nem. Az átlagérték 2,9 lett, ami a közepesnél alacsonyabb, és a válaszadók harmada 1-es vagy 2-es osztályzattal értékelte az unió hatékonyságát. A magyarok véleménye ebben a kérdésben nem mutatott jelentős eltérést sem kor, sem pártállás, sem lakhely szerint.

A kutatás szerint a válaszadók kimagasló többsége támogatná az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. A magyarok 42 százaléka teljesen, 33 százaléka pedig inkább egyetért azzal, hogy az országnak csatlakoznia kellene az Ügyészséghez, míg mindössze 20 százalék ellenzi ezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok inkább nem szeretnék, hogy a kormány kezelje az EU-s pénzeket. Többségük, 59 százalék szerint a támogatásokat közvetlenül kellene eljuttatni az önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez, és mindössze 36 százalék gondolja úgy, hogy a nemzeti kormányoknak kéne rendelkezniük ezekről.

További cikkek