Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nyolcszáz venezuelai lakost jelentettek be az I. kerületben

10perc.hu
2024. 05. 30.
Nyolcszáz venezuelai lakost jelentettek be az I. kerületben

A bejelentés miatt a venezuelai lakosok szavazhatnak is.

Nyolcszáz magyar származású venezuelait jelentettek be az I. kerületben. A Máltai Szeretetszolgálat szerint a bejelentések kizárólag az ügyintézés megkönnyítése érdekében történtek, és nincs közük a választásokhoz.

A Magyar Hang információi szerint a Máltai Szeretetszolgálat hetvenhét férőhelyes Fő utcai idősek otthonába jelentették be a venezuelaiakat. A kormány 2019-ben egy titkos program keretében hozta Magyarországra a válság sújtotta Venezuelából a magyar származású embereket, akiket azóta is a Máltai Szeretetszolgálat támogat - írta a hvg.hu.

A Fő utca a 2-es választókörzethez tartozik, ahol jelenleg 2682 választásra jogosultat tartanak nyilván. A névjegyzékre rálátó források szerint a nyolcszáz új lakos jelentős, 30%-os növekedést jelent a választók számában, ami aggodalmat kelt, hogy a kormánynak lekötelezett menekültek befolyásolhatják a választási eredményeket.

A Máltai Szeretetszolgálat elmondása szerint a bejelentések célja, hogy a menekült emberek és lakcímmel nem rendelkező rászorulók ügyintézését megkönnyítsék, mivel Magyarországon számos hivatalos ügyintézéshez szükség van lakcímre.

A bejelentés nem bűncselekmény, de az önkormányzati választások tükrében különös figyelmet kap. 2022-ben hasonló eset történt, amikor több tucat szimpatizánst jelentettek be egy I. kerületi magánklinikára, ami befolyásolta a választási eredményeket, és a fideszes Fazekas Csilla győzelméhez vezetett.

Címkék:
#Budapest

További cikkek