Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

EP vita - Íme a részletek

10perc.hu
2024. 05. 22.
EP vita - Íme a részletek

Összegyűjtöttük a legfontosabb előírásokat.

Az MTVA közzétette az európai parlamenti (EP) listavezetők vitájának szabályait, melyek alapján minden jelöltnek mindössze 8 perc áll rendelkezésére a teljes vita során. A vita élő adásban zajlik nézők nélkül, moderátorokkal, és szigorúan szabályozott körülmények között.

A vita során a jelölteknek tilos telefont bevinniük, de jegyzet, papír, toll és tablet használható. Az adás helyszínén 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, mindegyik előtt magas ülésű bárszékkel. Ha egy meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, emblémájával ellátott pulpitusát üresen hagyják - közölte a 24.hu.

A szabályok szerint minden listavezető 5 hozzászólásban, összesen 8 percben fejtheti ki véleményét. A hozzászólások első köre 1 perc bemutatkozás, majd a három fő témakör mindegyikében 2-2 perc áll rendelkezésre. Az utolsó körben pedig 1 percben reagálhatnak az elhangzottakra. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más témákra nem vihető át. Ha a hozzászóló túllépi az időkeretét, a mikrofonját elnémítják.

A vita három fő témája az Európai Unió védelme és biztonsága, a migráció és menekültügy, valamint a mezőgazdaság és demokrácia-jogállam kérdései. A jelöltek szabadon dönthetnek, melyik témában kívánnak felszólalni a harmadik körben.

A vitát a Várkert Bazárban rendezik meg, az élő közvetítés során a résztvevők a szavazólapon szereplő sorrend szerint foglalnak helyet. Az MTVA a vitát követően reagált Magyar Péter ultimátumára, aki tüntetést helyezett kilátásba, ha nem szerveznek vitát.

Magyar Péter így reagált a szabályozásokra Facebook-oldalán: "Az nem vita, hogy a hatalmas tömegbázissal rendelkező és a nulla százalékos pártok vezetőit egyszerre hívják meg és mindenki kap összesen 7 (!) percet, hogy elmondjon egy monológot és aztán 1 percet kap, hogy reagáljon a másik 10 résztvevő által elmondottakra. A hatalmi elit retteg, hogy esetleg eljutna több millió honfitársunkhoz, hogy miként tették közösen tönkre a hazánkat és hogyan vált Magyarország az Unió második legszegényebb és legkorruptabb tagállamává, miközben negyvenezer milliárd forint érkezett az Uniótól és hogy miként tették tönkre a magyar oktatást és az egészségügyet és szinte mindent."

Dr. Molnár Csaba közzé tette az MTVA által kiadott tájékoztató levelet, ez alább olvasható:


Főkép forrása:
MrSilesian/Wikimedia Commons

Hirdetés

További cikkek