Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Júliustól kötelező KGFB a mikromobilitási eszközökre

10perc.hu
2024. 05. 16.
Júliustól kötelező KGFB a mikromobilitási eszközökre

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatása szerint a cél a balesetek során okozott károk megtérítése.  

2024 július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötni bizonyos mikromobilitási eszközökre, így a gyorsabb rollerekre és Segway-ekre is. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatása szerint az új szabályozás célja a közlekedési balesetek során okozott károk megtérítése - írja a 24.hu.

A 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezések értelmében, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) kiterjed bizonyos mikromobilitási eszközökre is. Az érintett járművek közé tartoznak azok, amelyek nettó tömege és tervezési sebessége meghalad egy meghatározott értéket. Minden üzemben tartó felelőssége lesz ellenőrizni járművének paramétereit, hogy megállapíthassa, szükséges-e KGFB-t kötni.

A MABISZ egy tájékoztató ábrát is közzétett az új kötelezettségekről, amely elérhető a szervezet weboldalán.

A biztosítótársaságok jelenleg dolgoznak a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtételek kidolgozásán, amelyeket legkésőbb 2024. június 8-ig tesznek közzé. Az érintett eszközök üzemben tartóinak július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Jelenleg nem lehet megbecsülni, milyen mértékű biztosítási díjak várhatóak ezen eszközökre.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény alapján, ha egy járművet nem vettek hatósági nyilvántartásba (nincs rendszáma), a használója üzemben tartónak minősül. Ezért a használat előtt ellenőrizni kell, hogy a járműnek szükséges-e KGFB, és hogy rendelkezik-e érvényes biztosítással. Amennyiben nem rendelkezik biztosítással, de szükséges lenne, a járművet nem szabad használni biztosítás nélkül.

További cikkek