A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos higiéniai hiányosságokat tárt fel egy budapesti étteremben, ami miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a vendéglátóhely üzemelését. A helyszínen 50 kg nem nyomon követhető, lejárt minőségű élelmiszert is találtak a hatósági ellenőrök - írja a Nébih.
A Nébih ellenőrei a II. kerületi étteremben komoly aggályokat keltő higiéniai körülményeket tapasztaltak.
A konyha piszkos és elhanyagolt volt, a padlón vastagon állt a szennyeződés, a sütőolajat kartonpapírral itatták fel, a mennyezet és a falak pedig porosak, repedezettek és pókhálósak voltak.
Ezenkívül a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó helyiségben hiányzott a munkaasztal, a mosogató nem volt bekötve a szennyvízcsatornába, és a rendeltetésszerű használat helyett szeletelt kenyeret, fűszereket és állateledelt tároltak benne. A zöldségeket és gyümölcsöket pedig nem a kijelölt helyen, hanem a gazdasági bejárat előtti közlekedőben tisztították.
A súlyos higiéniai hiányosságokon túlmenően a Nébih dokumentációs hiányosságokat is talált: az étterem nem rendelkezett a kötelező HACCP dokumentációval.
A Nébih a fentiek miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az étterem működését, és 50 kg nem nyomon követhető, lejárt minőségű élelmiszert vont ki a forgalomból. Az érintett élelmiszerek felhasználása és forgalomba hozatala is tilos.
Az étterem csak az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása, valamint a Nébih kedvező eredményű helyszíni ellenőrzése után nyithat újra. Az eljárással és a bírság megállapításával kapcsolatban a Nébih még vizsgálódik.