386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar eper helyett egyre több az import átverés

10perc.hu
2024. 05. 02.
Magyar eper helyett egyre több az import átverés

A korai eperszezonnal megjelentek az utcai árusok is, de nem mindegyikük árul valódi magyar epret.

Sokan olcsó import gyümölcsöt, főleg spanyol, olasz vagy görög szamócát adnak el magyar eperként - írja az economx.hu. Ez nemcsak a vásárlókat károsítja meg, de a hazai termelőket is ellehetetleníti.

A hamisítványok felismerése többféle módon történhet. Először is, érdemes kérni áfás számlát vásárláskor, mivel a csaló árusok általában nem tudnak ilyet nyújtani. Másodszor, az őstermelői igazolvány bemutatása is jó módszer lehet, mivel csak a valódi termelők rendelkeznek ilyennel. Fontos továbbá az ár ellenőrzése is; például, a magyar eper általában drágább, mint az importált változat. Végül, a szezonális gyümölcs választása is segíthet a hamisítványok kiszűrésében; ha az eper például nem szezonális időszakban van kínálva, nagy valószínűséggel importált termékről van szó.

Engedély kell az utcai árusításhoz is!

A mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás illegális tevékenységet jelenthet.

A magyar eperszezon már április elején elkezdődött a fűtött fóliás szamócaszürettel, de a fűtetlen fóliasátrakban is aktívak a gazdák. Heteken belül a szabadtéri ültetvényeken is leszedik a termést.

A külföldi és a magyar szamóca között nagy a különbség. 

A magyar epret teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz. Ez megmutatkozik a termékek ízvilágában. A népszerű Szedd magad! kertekben az előrejelzések szerint idén május végén kezdődik a szezon, de a kedvező időjárás korábbra hozhatja a szüretet.

További cikkek