Sokan olcsó import gyümölcsöt, főleg spanyol, olasz vagy görög szamócát adnak el magyar eperként - írja az economx.hu. Ez nemcsak a vásárlókat károsítja meg, de a hazai termelőket is ellehetetleníti.
A hamisítványok felismerése többféle módon történhet. Először is, érdemes kérni áfás számlát vásárláskor, mivel a csaló árusok általában nem tudnak ilyet nyújtani. Másodszor, az őstermelői igazolvány bemutatása is jó módszer lehet, mivel csak a valódi termelők rendelkeznek ilyennel. Fontos továbbá az ár ellenőrzése is; például, a magyar eper általában drágább, mint az importált változat. Végül, a szezonális gyümölcs választása is segíthet a hamisítványok kiszűrésében; ha az eper például nem szezonális időszakban van kínálva, nagy valószínűséggel importált termékről van szó.
Engedély kell az utcai árusításhoz is!
A mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szabályoz. Az engedély nélküli árusítás illegális tevékenységet jelenthet.
A magyar eperszezon már április elején elkezdődött a fűtött fóliás szamócaszürettel, de a fűtetlen fóliasátrakban is aktívak a gazdák. Heteken belül a szabadtéri ültetvényeken is leszedik a termést.
A külföldi és a magyar szamóca között nagy a különbség.
A magyar epret teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz. Ez megmutatkozik a termékek ízvilágában. A népszerű Szedd magad! kertekben az előrejelzések szerint idén május végén kezdődik a szezon, de a kedvező időjárás korábbra hozhatja a szüretet.