392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Letartóztatták a budapesti parkfenntartási biznisz kulcsfiguráját

10perc.hu
2024. 04. 16.
Letartóztatták a budapesti parkfenntartási biznisz kulcsfiguráját

Egy Ferrari és Lamborghini lefoglalása után vették őrizetbe a férfit.

A budapesti parkfenntartási bizniszben szerteágazó politikai kapcsolatokkal rendelkező Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát március elején vesztegetés miatt vették őrizetbe. A gyanú szerint Z. Zsolt egy bűnszervezet tagjaként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást és vesztegetést követett el - írja a 24.hu.

Z. Zsolt letartóztatása a budapesti parkfenntartási bizniszben évek óta zajló korrupciós ügyek újabb fejezete. A Szabad Európa 2020-as cikksorozata már feltárta, hogyan uralta Z. Zsolt és cégcsoportja a budapesti parkfenntartási piacot. A cégcsoport tagjai, a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő, a Pannon Park Forest és a DeerGarden Kft. hosszú ideje uralták a budapesti kertészeti és parkfenntartási bizniszt, és a kerületek nagy részével jelenleg is szerződéses viszonyban állnak. A céghálózat méreteit jelzi, hogy a négy cég a 2022-es üzleti évben együtt több mint 19 milliárd forint bevételt könyvelhetett el.

Z. Zsolt kulcspozíciót töltött be az üzletmenetben

Többen "láthatatlan emberként" jellemezték őt aki a kapcsolatai révén a háttérből szervezi a megrendeléseket. Egyedül a Pannon Park Forest Kft.-ben volt korábban névleg is tulajdonos, a kertészeti cégek cégpapírjaiban felbukkanó tulajdonosok és vezető tisztségviselők ugyanakkor benne vannak abban a nagyobb céghálóban is, amelynek Z. az irányítója.

Z. Zsolt beágyazottságát mutatja, hogy 2012-ben Tasnádi Lászlóval, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi államtitkárával, bizalmasával is közös céget alapított. A céghálózat egyik szereplőjének pedig volt közös vállalkozása Molnár Zsolt szocialista politikus feleségével. A cég egy nem túl sikeres szoláriumot működtetett 2010 környékén, ám ahogy a Magyar Narancs feltárta, az együttműködés szálai egy olyan üzleti körhöz vezettek, mely nemcsak a közparküzletben, hanem ingatlanügyletekben is érdekelt volt, jelentős számú önkormányzati ingatlant tudtak megszerezni a belvárosi kerületekben. Molnár a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt két cikluson át, mentelmi jogát a napokban függesztette fel a parlament, miután az ügyészség szerint 40 millió forint kenőpénzt vett át, amit ő tagad.


Főkép forrása:
Pexels (Illusztráció)

További cikkek