390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter ígéretet tett az ügynökakták megnyitására

10perc.hu
2024. 04. 11.
Magyar Péter ígéretet tett az ügynökakták megnyitására

A megnyitással több alkalommal is próbálkoztak már korábban.

Magyar Péter Facebook-bejegyzésben tett kijelentéseket a kormányinfó előtt, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek "sorvezetőként" címezve. Magyar hangsúlyozta, hogy nem baloldali, ő jobboldali politikusnak tartja magát, és ha ő baloldali, akkor "hozzám képest Orbán Viktor egy tőről metszett szocialista és egyben államkapitalista". Ezenkívül kiemelte az illegális migráció elleni küzdelmet, mint fontos prioritást - írja a Telex.

Az egyik legfontosabb kijelentése azonban az volt, hogy az új kormány egyik első intézkedéseként meg fogja nyitni az ügynökaktákat. Magyar szerint ez egy régóta várt és fontos lépés lenne, mivel ez lehetőséget biztosítana a politikai elit múltjának feltárására és az ország politikai átmenetének tisztázására. „Ezzel a lépéssel 34 éve adós a politikai elit, nem véletlenül. Nem véletlenül, hiszen eddig így nem derülhetett ki, hogyan és kik lopták szét első körben az országot 1990 körül és hogyan jött létre az a szűk hatalmi, gazdasági elit, amely azóta is uralja az országot. Néhol már az új generáció” – közölte. 

Az LMP korábban már többször (szám szerint 27-szer) is kezdeményezte az ügynökakták megnyitását, de a parlament fideszes többsége mindig leszavazta ezeket a javaslatokat. Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője szerint a kormánypártok sosem indokolták meg, miért ellenzik az ügynökakták megnyitását. „Nem vitatkoztak az előterjesztésről, nem voltak módosító javaslataik. Legfeljebb annyit mondtak, hogy a rendszerváltás kezdetén már megsemmisítettek dokumentumok egy részét, így torz képet kapnánk a megmaradt akták alapján. De az általunk megkérdezett szakértők szerint nem lehet és lehetett eltüntetni a dokumentumokat nyomtalanul, ha belenyúltak, akkor annak számos jele van, és a besúgók tevékenységének nyomait nem lehet eltüntetni.” 

Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek