Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Taxisokat ellenőrzött a rendőrség Budapesten, sok érdekességet találtak

10perc/MTI
2024. 04. 10.
Taxisokat ellenőrzött a rendőrség Budapesten, sok érdekességet találtak

A budapesti rendőrség nagyszabású ellenőrzést tartott a taxisok körében, melynek során több súlyos jogsértést tártak fel.

A budapesti rendőrök április első hétvégéjén 166 taxisofőrt ellenőriztek, egy sofőrt elfogtak, aki kábítószer hatása alatt, jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás ellenére vezetett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy egy másik sofőr szintén az eltiltás hatálya alatt vezetett, ruházatában pedig drog fogyasztására utaló, anyagmaradvánnyal szennyezett csövet találtak. A rendőrök előállították mintavételre, ami pozitív volt.

Három személyszállító az előre meghatározott tarifánál jóval többet számlázott

Menet közben átváltották az órát, hogy az a végén magasabb összeget mutasson. A tarifázással két sofőr a jogszabályban meghatározott 440 forint/kilométer helyett 880 forinttal számolt, egy pedig menet közben 3500, majd 5500 forint/kilométer díjra váltotta át a számlálót.

További kilenc járművezető nem tudta a helyszínen igazolni, hogy engedéllyel nyújt szolgáltatást.

Egy esetben az autóban nem hitelesített taxiórát használtak, az egyik sofőr szabálytalanul fordult meg, kettő engedélyének lejárt az orvosi érvényessége.

Négy esetben intézkedtek még elsőbbségadás elmulasztása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, lejárt műszaki engedély és biztosítás hiánya miatt.

Egy személyszállítóval és utasával szemben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök, valamint a vezetővel szemben gyermekbiztonsági berendezés használatának elmulasztásáért háromrendbeli szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrök az akció közben hét, záróvonalat átlépő sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek