388.88 Ft

361.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tarr Zoltán-ügy: összeszedtük a legfontosabb információkat

10perc.hu
2024. 04. 10.
Tarr Zoltán-ügy: összeszedtük a legfontosabb információkat

Az elmúlt napok egyik legtöbbet emlegetett neve lett az övé.

A hétvégi, Magyar Péter-féle tüntetést követő első munkanap végén kirúgták állami munkahelyéről Tarr Zoltán lelkészt, a református egyház volt zsinati tanácsosát. 

Ki Tarr Zoltán?

Tarr a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményénél, a Neumann János Nonprofit Kft.-nél dolgozott idén január óta. A szakterülete uniós források felkutatása és becsatornázása volt, ő koordinálta a minisztériumba menő technológiai szakmai anyagokat ezen a területen, de maga is írt ilyen anyagokat, többek között beszédvázlatokat, például Nagy Márton miniszternek is.

Tarr a 444-nek elmesélte, hétfőn rendesen bement a munkahelyére, szokás szerint ledolgozta a napot, majd délután négy után megcsörrent a telefonja, és rövid úton, indoklás nélkül kirúgták. A munkaadója ezt azért tehette meg jogszerűen, mert még éppen nem járt le a 3 hónapos próbaideje. Tényleg éppcsak, hiszen 5-6 nap volt már csak hátra ebből a próbaidőből, vagyis ha mondjuk csak egy héttel később van a tüntetés, már nem tudták volna lapátra tenni.

Tarr a 444-nek hangsúlyozta, végig tisztességgel dolgozott, szakmai kifogás sohasem érte munkáját, ilyesmiről az utolsó beszélgetés során sem esett szó, ezért sem nagyon tud másra gondolni, mint hogy a tüntetésen elmondott beszéde volt az ok az eltávolítására. Emiatt is gondolja, hogy a kirúgás nem a közvetlen főnökeinek az ötlete volt, rájuk nem is neheztel, sőt kifejezetten sajnálja a „mindenkinek megalázó helyzetet”, amibe ők is kerültek.

A lelkész a szombati tüntetésen beszédet mondott, illetve felajánlotta Legyél a változás! nevű egyesületét Magyar Péternek, ami így a Talpra Magyarok Közössége egyik alapköve lett. 

A kinevezés

Magyar Péter szerint a háromgyerekes apa kirúgása mögött egyértelműen a kormány állt - írja a 24.hu. Magyar Facebook oldalán fejtette ki az ügy részleteit: "Zoltán egyetlen “bűne” az volt, hogy a Talpra Magyarok Közössége által szervezett szombati százezres megmozduláson civil felszólalóként, református lelkészi mivoltában felemelte szavát az egyház és állam káros összefonódásával és a sokunk számára elfogadhatatlanul eljáró Balog Zoltán püspökkel szemben. Kell-e ennél ékesebb bizonyíték egyház és állam kóros és elfogadhatatlan összejátszására, minthogy Zoltánt már a békés gyűlésünket követő első munkanapon elzavarták? Lehet, hogy egy újabb Balog Zoltán-féle közbenjárás megvalósulásáról van szó? Ha így volt, akkor Cézárként ülve papi trónuson, hol kegyelmet, hol “kivégzési” utasítást oszt.  A magát családbarátnak mondó kormány világos és egyértelmű utasítása alapján egy háromgyerekes apát tettek utcára azért, mert a hatalom nem tűrheti, hogy egy olyan eseményen szólalt fel, amely nem a fennálló rendszert és annak vezetőjét dicsőítette. Egy dolgos családapa vált álláskeresővé a hatalmukat féltők kicsinyes bosszújából."

A folytatásban kinevezte őt a még nem meg alakult pártja Európai Parlamenti képviselőjének. "Az állami intézmény ugyan elveszített egy sokoldalú, a vezetők által elismert szakembert, viszont a Talpra Magyarok Közössége és hazánk nyert egy minden szempontból alkalmas európai parlamenti képviselőjelöltet. Ezennel felkérem Zoltánt, hogy a hamarosan bejelentésre kerülő pártunk listáján mérettesse meg magát a magyar választok előtt és amennyiben bizalmat kap június 9-én, úgy legjobb tudása és lelkiismerete szerint képviselje hazánk és minden magyar érdekét az Európai Parlamentben."

A reakció

Menczer Tamás, a Fidesz frissen kinevezett kommunikációs igazgatója több posztban is Magyar Péter tevékenységét véleményezte, többek között "narcisztikus, önimádó új balos „csodagyerek”- nek nevezve őt. Magyar Péter erre bemásolta egy korábbi bejegyzését a Tarr - üggyel kapcsolatban, amire Menczer válaszolt: "Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!"

Legfrissebben egy összevágott beszédében "baloldali figura"-ként emlegeti, aki "emberileg is vállalhatatlan". Magyar Péter ezalatt a videó alatt már egy hosszabb kommentben válaszolt: 

"Nagyon féltek? Eddig az volt a szöveg, hogy csak a baloldali ellenzéket szeletelem. Ha tényleg így lenne, akkor csak hátra kéne dőlnötök és kérni kellene egy kávét, ehelyett küzdötök, mint malac a … Ebben a pár mondatodban kb. 15 hazugság volt. Egy testbeszéd szakértő egyébként a dülöngélésedből ezt egy pillanat alatt megállapítja. De hát mit is várunk egy olyan embertől, aki szerint normális, ha egy 3 gyermekes családapát azért kirúgnak mert egy nyilvános rendezvényen követeli az állam és egyház szétválasztását és a református egyház megtisztulását."


Főkép forrása:
Partizán (Youtube)

További cikkek