395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Balog Zoltán: Az én véleményemet is kikérték a kegyelmi ügyben

10perc/MTI
2024. 02. 13.

Balog Zoltán református püspök véleményét is kikérték K. Endre kegyelmi kérvénye ügyében, aki egyetértett azzal, hogy kegyelmet kapjon, de nem ő döntött az ügyben.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke keddi videónyilatkozatában elismerte, hogy tévedett és hibázott, bocsánatot kért és kér akitől ezért kell, és minden reformátustól, akiknek ezzel kárt okozott.

Nyilatkozatában a református püspök elmondta, hogy a zsinat lelkészi elnökeként keddre összehívta az MRE összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy a személyét és az egyházat ért támadásokat megbeszéljék. A tanácskozás véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget, a szavazáson a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosította.

Az elnökségi tanács, a négy püspök és négy főgondnok határozottan arra kérte őt, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásával.

"Ennek a kérésnek eleget fogok tenni. Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat, legfőbb törvényhozó testületünk ülését."

Balog Zoltán elmondta, hogy az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében nem ő nyújtotta be a kérvényt, de másokkal egyetemben az ő véleményét is kikérték.

"Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon: tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek."

Az is mondta, hogy nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hiszen ilyet Mádl Ferenc elnöksége óta hivatalból és lelkipásztorként többször tett, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott.

"Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek."

Leszögezte: arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházban, "nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink".

A református püspök elmondta, hogy tudatában van annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de "egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez."

"Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs: kegyelmi kérvényekkel, egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott és nem is foglalkozik" - hangoztatta a zsinat lelkészi elnöke.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy mindenki által tudott, hogy Novák Katalinnal, aki a református egyház "hűséges tagja", régi munka- és jó emberi kapcsolatban van. Az is tudható, hogy tagja a köztársasági elnök tanácsadó testületének.

"Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik. Akár tévedtem, akár nem" - jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy döntéseket a köztársasági elnök hoz, akinek a szuverenitása megkérdőjelezhetetlen.

Balog Zoltán azt is hozzátette, hogy Novák Katalin a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott, az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget.

"Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta."

Főkép forrása:
MTI/Vajda János

További cikkek